učitelji volonteri / Srednjoškolcima u bolnici omogućeno daljnje školovanje

Kada zbog bolesti učenici prekinu školovanje u bolnici ga mogu nastaviti tek osnovnoškolci. Srednjoškolcima je to omogućeno zasada samo na volonterskoj bazi bolničkih učitelja

2.3.2015.
18:55
VOYO logo

Patrik i Ana maturanti su koji dijele istu priču - pobjedili su opaku bolest, ali u bolnici nisu mogli nastaviti školovanje. Patrik je zbog toga morao promijeniti školu i ponoviti godinu, a Ana je ispite morala polagati - putem Skypea.

"Bolovao sam od leukemije. Liječio sam se na Rebru. Liječenje je trajalo dvije godine", ispričao je Patrik Sušak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bolovala od Hodgkinova limfoma. Liječila sam se u Klaićevoj. Trajalo je oko godinu dana", rekla je Ana Tomašević.

Povratak u školu iz bolničkih kreveta bio je traumatičan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednjoškolcima pravo na obrazovanje u bolnici nije omogućeno, ali barem osnovnoškolci takvih problema nemaju.

Trinaestogodišnji Marko je već drugi tjedan na zagrebačkom Rebru, ali nastavu ne propušta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastava je svaki dan od 9 do 17:15, u dva turnusa tako da možemo reći da svako dijete koje je hospitalizirano ima neki oblik nastave", rekla je jedna od učiteljica Ljiljana Cipek.

Učiti se mora, a svakom djetetu se posebno pristupa. Već nakon 10. dana u bolnici šalju se izvješća s ocjenama matičnoj školi. Srednjoškolci nemaju tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod srednjoškolaca je problem taj koji imaju različite programe i ustvari treba model koji će biti zajednički na nacionalnoj razini", kazala je Ivanka Gregurinčić, socijalni pedagog Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb.

U tijeku je mijenjanje Pravilnika o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju učenika s teškoćama, pa će škola u bolnici biti dostupna svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način će se stvoriti pretpostavke da svaki učenik koji pohađa osnovnu ili srednju školu da za vrijeme svog boravka u bolnici ima pravo na obrazovanje", pojasnila je Sabina Glasovac, zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Dok novi pravilnik ne stupi na snagu, ovo dvoje maturanata kao volonteri pomagat će vršnjacima da ne moraju prolaziti njihovim teškim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo