zabrinjavajuća analiza / Maslinovo ulje s polica trgovina nije za ljudsku prehranu!

Image
Foto: RTL

Analiza ulja pokazala je kako na policama trgovina uopće nema ekstra djevičanskih ulja. Štoviše, neka nisu uopće za ljudsku prehranu

3.3.2015.
7:24
RTL
VOYO logo

Nijedno ulje izuzeto s polica nije zadovoljilo kriterije ekstra djevičanskog, iako su svi redom imali takvu deklaraciju. Tako tvrdi Nedjeljko Fistonić, predsjednik udruge maslinara Paićuša, koja već devet godina dodjeljuje nagrade za najbolja maslinova ulja.

"Ne mogu govoriti o kojim uljima je riječ, ali znakovito je da nijedno nije zadovoljilo zakonom propisane uvjete. Maslinarska godina bila je vrlo loša, ali ovakvo što nismo očekivali. Sva ulja koja smo dali na testiranje reklamirala su se kao 'ekstra djevičanska', a nijedno to nije bilo. Za usporedbu, prošle godine su apsolutno sva ulja koja smo testirali bila uredno deklarirana", kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ne samo da nisu zadovoljila uvjete da se kategoriziraju u skupinu ekstra djevičanskih ulja, nego su čak i štetna po ljudsko zdravlje.

"Većina ovogodišnjih ulja koja su dostavljena u naš laboratorij imala je slobodne masne kiseline veće od dva posto, čime su svrstana u kategoriju lampante, odnosno kategoriju koja nije pogodna za ljudsku prehranu", upozorila je Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijsko ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O koliko je lošoj godini za maslinare riječ, pogotovo za one iz južne i srednje Dalmacije, najbolje će demonstrirati podatak da smo u određenim uzorcima bilježili udjele masnih kiselina veće od 25 posto! Takve postotke ne pamtimo. Ma to nije lampante, to je gotovo pa možemo reći otrovno", dodaje Fistonić.

Pitanje je tko je odgovoran. Općenito govoreći, najveća odgovornost je na Ministarstvu poljoprivrede koje kontrolira kvalitetu maslinovih ulja. Ministarstvo je dužno izuzeti jedan uzorak ulja na svakih tisuću tona ulja koje se izbace na tržište, a svaka serija za koju se pokaže da nije uredno deklarirana povlači se iz upotrebe. No, koliko je kontrola efikasna, najbolje svjedoči analiza udruge Paićuša koja je pokazala kako je na policama trgovina danas doslovno nemoguće pronaći ekstra djevičansko ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo