korekcija cijena / Jeftinija struja tek od srpnja jer je takav zakon?

Image

Budući da su aktualne cijene donesene za razdoblje do 30. lipnja, prva moguća korekcija cijena električne energije mogla bi stupiti na snagu od 1. srpnja

3.3.2015.
9:04
VOYO logo

Budući da je iza HEP-a vjerojatno najuspješnija poslovna godina u povijesti, s dobiti od gotovo 2 milijarde kuna, građani bi mogli očekivati pojeftinjenje struje.

Međutim, do njega bi moglo doći tek u drugoj polovici godine zbog Zakona o energiji i drugih podzakonskih akata kojima se definira procedura utvrđivanja tarifa u sklopu univerzalne usluge, pojašnjava Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno rečeno, riječ je o potrošačima koji račun za struju dobivaju na jednoj uplatnici. Iako ih opskrbljuje HEP, cijenu po kojoj ih opskrbljuje ne određuje kompanija, niti njezin menadžment ima bilo kakvog utjecaja na njen iznos, već je to posao regulatora – Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Prema zakonu, HERA dva puta godišnje na temelju raznih dokumenata, financijskih izračuna i nabavnih cijena energije izračunava opravdani trošak, odnosno cijenu energije u univerzalnoj usluzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su aktualne cijene donesene za razdoblje do 30. lipnja, prva moguća korekcija cijena električne energije mogla bi stupiti na snagu od 1. srpnja. No, špekulira se kako korekcija cijena neće biti baš osjetna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo