SINDIKALISTI PORUČILI / 'Još uvijek nije kasno da Vlada odustane od prodaje Imunološkog'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Inicijative Visia Croatica želi prikupljanjem novca od građana za otkup dionica Imunološkog zavoda, tu državnu tvrtku od strateškog interesa sačuvati od špekulantskog kapitala i propasti

3.3.2015.
15:44
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Još uvijek nije kasno da Vlada odustane od prodaje Imunološkog zavoda (IMZ), poručili su u utorak sindikalist MijatStanić i LidijaJagarinec na predstavljanju inicijative Visia Croatica koja želi prikupljanjem novca od građana za otkup dionica Imunološkog zavoda, tu državnu tvrtku od strateškog interesa sačuvati od špekulantskog kapitala i propasti.

Nakon što je Vlada početkom godine odlučila krenuti u prikupljanje obvezujućih ponuda za kupnju dionica Imunološkog zavoda, Stanić ističe da se od prodaje Imunološkog još uvijek može odustati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za IMZ je najbolje da ostane u rukama države, nego da ga se prodaje bilo kome, pa i građanima", istaknuo je Stanić na predstavljanju Inicijative.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Mijat Stanić, Visia Croatica

Za ostajanje Imunološkog u državnom vlasništvu zalaže se i sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec, koja je skeptična i prema inicijativi Visia Croatica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije mi poznato je li igdje i ikome ovakav model još uspio", rekla je Jagarinec u izjavi novinarima nakon predstavljanja inicijative.

Upitana za komentar pokretanja interventnog uvoza 3000 doza DTP cjepiva (protiv difterije, tetanusa i hripavca), Jagarinec ističe kako smo dovedeni u situaciju da cjepivo nabavljamo na taj izuzetno skup način. Normalan uvoz, smatra, nije uspio zbog HZZO-ova kašnjenja u plaćanju, pa se privatni uvoznici nisu javili na natječaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da imamo svoje cjepivo, ne bismo ovisili o tuđem cjepivu i nestašicama na europskom tržištu", poručuje sindikalna povjerenica.

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Izrazila je i bojazan da se namjerom Vlade da zadrži kontrolni paket od 25+1 dionice neće moći zadržati niti nivo sadašnjih cijena ni proizvodnja. "Još uvijek želim da IMZ ostane u državnom vlasništvu i zbog garancije cijene, kvalitete i zbog toga što smo strateška proizvodnja. Mi u jednom segmentu imamo proizvodnju biološkog oružja - to se ne ispušta tako lako iz ruku države i prepušta u ruke privatnicima. Pitam se i što će biti sljedeći korak - privatizacija Zavoda za transfuzijsku mediciju, vojske, policije, bolnica? Imunološki je samo prva karika u lancu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici IMZ-a zadnju plaću dobili su za prosinac, a Jagarinec ističe da je samo pitanje vremena kada će plaće prestati dolaziti jer proizvodnje nema.

Rješavanje sudbine Imunološkog predugo traje, još od svibnja prošle godine kada je počelo prikupljanje neobvezujućih pisma ponude. Krajem ove godine istječe nam posljednja dozvola za proizvodnju virusnih cjepiva. Nalazimo se u začaranom krugu, a bez proizvodne dozvole nećemo moći dalje, bez obzira na to tko nam bude vlasnik, smatra povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala u Imunološkom zavodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo