SKANDAL U KANADI / Vježbaju na 'Bosancima': ime vojne mete izazvalo zgražanje Bošnjaka

Image

'To je poniženje i uvreda za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka koji su došli u Kanadu uglavnom kao preživjele žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima', poručuju dva udruženja koja okupljaju Bošnjake Sjeverne Amerike

4.3.2015.
10:46
VOYO logo

Dva udruženja koja okupljaju Bošnjake Sjeverne Amerike oštro su u srijedu prosvjedovala upozoravajući kanadsko ministarstvo obrane da vrijeđa žrtve rata iz BiH budući su nabavili vojne mete u obliku ljudi naziva "Bosanac" koje su namijenjene za vježbe britanskih vojnika na njihovom teritoriju.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Institut za istraživanje genocida (IGK) uputili su pismo kanadskom ministru obrane JasonuKenneyu, a dostavljeno je i medijima u BiH, nakon što su tamošnji mediji objavili da će britanski vojnici koji se obučavaju u Kanadi svoje umijeće pokazivati gađajući mete naziva Bosanac i Somalac koji u rukama drže strojnicu odnosno ručni bacač raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je poniženje i uvreda za više od 30.000 kanadskih Bošnjaka koji su došli u Kanadu uglavnom kao preživjele žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima", naveli su u pismu KBSA i IGK.

Pri tome su podsjetili da se ove godine navršava 20 godina od genocida u Srebrenici, najvećeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata i upozorili da preživjele žrtve agresije i genocida "još više boli stašno poniženje njihovog nacionalnog identiteta korištenjem naziva 'Bosanac' za vojne mete".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz dva udruženja Bošnjaka su podržali kanadske oružane snage u misiji zaštite mira u svijetu, smatrajući ipak pogrešnim nabavku vojnih meta kojim se vrijeđaju državljani BiH.

Zatražili su objašnjenje imenovanja vojnih meta i promjenu naziva te ispriku za diskriminirajući potez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što su kanadski mediji otkrili da su nabavljene vojne ljudske mete naziva Bosanac i Somalac, vojska je ubrzo uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale "BM" i "SM" što je skraćenica za bosanski i somalijski muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo