'nismo glasna manjina' / Milanović se povukao, svi ostali još glasnije protiv bušenja Jadrana!

S Markova trga nema komentara na jučerašnju premijerovu najavu referenduma o naftnim i plinskim bušotinama na Jadranu. Iako je bio u Rijeci, Zoran Milanović nije bio raspoložen za novinarska pitanja

4.3.2015.
18:37
VOYO logo

MeriCetinić i OliverDragojević udružili su glasove u borbi protiv novih bušotina u Jadranu. Premijerovu najavu 'Sad ja kažem da idemo referendum!', glazbenici pozdravljaju, ali s oprezom.

"Možda se nešto ipak malo i promijeni dogodi, ali mi smo u svakom slučaju cijelu tu akciju ipak napravili da se ne dogodi bušenje", kazala je glazbenica Meri Cetinić.

Najavljuju i spot, pa veliki koncert te poručuju - nismo glasna manjina, kako nas je premijer nazvao.

"To ja ne mogu prihvatiti nikako. Ovi narod hrvatski sigurno voli toliko more da je puno njih za ovo što mi radimo, tako da nismo manjina, nego smo baš većina po meni", stav je pjevača OliveraDragojevića.

Image
Image



I ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak - protivnike projekta naziva manjinom, iza koje tvrdi, stoji - uvozni lobi. Domaća proizvodnja znači i niže cijene energenata, a 4 tisuće tankera, kolike ih na godinu uđe, poručuje - opasnije je od proizvodnje.

"Ja ću dati sve od sebe da građani Hrvatske imaju jeftiniji plin i jeftinije naftne derivate, a da nas ne prljaju prljavi strani uvozni tankeri - hrvatski Jadran", poručio je IvanVrdoljak (HNS), ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

U Agenciji za ugljikovodike poručuju - Jadran se buši i istražuje već 40 godina, ali sada bi se to radilo još sigurnije.

"Mi smo svi za zaštitu Jadrana, oni kroz svoj stav, a ja kroz stav struke i načine na koje smo mi ovim regulatornim okvirom zaštiti dodatno da se osiguraju najviši ekološki i tehnološki, odnosno sigurnosni standardi", izjavila je BarbaraDorić, predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike.

Od pet izabranih investitora, nakon najave referenduma - nema reakcija. U OMV-u su tek poručili da ne komentiraju politička pitanja. Baš su oni uz Maraton Oil dobili istražne prostore uz nacionalni park Mljet.

"Pretpostavljam da ćemo vidjeti platforme. Međutim te platforme neće se dogodit danas i smatram da će sve relevantne uključene institucije voditi računa o tim rizicima i da će dimenzionirat sve aktivnosti", kazala je MartaSršenStražičić, ravnateljica NP Mljet.

HDZ-ovci Milanovićevu najavu referenduma smatraju neozbiljnom

No o tome bi se moglo odlučivati na referendumu. Mogao bi ga raspisati Sabor većinom glasova zastupnika. U HDZ-u Milanovićevu iznenadnu najavu da će do toga i doći, smatraju neozbiljnom.

"On bi trebao imati jasnu viziju i sliku onoga što treba učiniti, a ne ovako ad hoc isprovociran nečijim drugim inicijativama reći - e baš sad ja to hoću", smatra HDZ-ovac GordanJandroković.

Udruge dotad neće mirovati. Pozivaju sve na prosvjed uoči naftnog sumita idućeg tjedna u Budvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo