ozlijeđen vatrogasac / Bura ne slabi: urušila fasadu škole u Splitu i oštetila halu sajma GAST

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

U priobalju i dalje puše orkanska bura pa su brojne ceste zatvorene za promet svih skupina vozila

6.3.2015.
8:34
Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

Iako je za petak najavljena stabilizacija vremena, i dalje puše orkanska bura. Snažni naleti vjetra srušili su dio fasade Zdravstvene škole u Splitu. Svi učenici su napustili školu, a policija osigurava teren.

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL
Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Olujna bura oštetila halu GAST-a

Olujna bura s orkanskim udarima i u petak pravi velike probleme u Splitu, gdje je jako oštetila halu sajma GAST, na širem splitskom području i na Makarskom primorju, a na Biokovu je temperatura pala na minus 8 Celzijevih stupnjeva i ima 50-ak, u nanosima i više od dva metra snijega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu je bura oštetila halu u kojoj se održava sajam GAST i policija je zbog opasnosti od urušenja konstrukcije hale jutros za sav promet zatvorila dio Velebitske ulice prema Žnjanu.

Glasnogovornica GAST-a Marija Hauptmann rekla je da je materijalna šteta velika i da je bura toliko oštetila halu da je upitan nastavak sajma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GAST je otvoren u srijedu, ali već jučer zbog bure privremeno zatvoren, a nastavak je bio planiran za danas poslijepodne, za kad je najavljeno smirivanje bure.

"Split i okolica imaju najjači vjetar u županiji. Najviše posla imaju djelatnici HEP-a i vatrogasci koji imaju toliko puno poziva za intervencijama da ih moraju odrađivati po prioritetima", kazao je za Hinu dežurni djelatnik Centra 112.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi i danas zovu Centar, koji je jučer primio više od tisuću poziva, jer bura lomi stabla, električne stupove, reklame, razni predmeti padaju s prozora i balkona, pa se pješacima savjetuje da ne hodaju pored zgrada. Jutros je jak nalet bure u Šižgorićevoj ulici slomio bor koji je pao na parkirane automobile i oštetio ih. Čak četiri bora pala su na Sirobuji, u Stobreču je velika reklama odlomljena sa zgrade. Bura čupa krovove, baca vozila, motocikle i plovila.

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL
Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

Ozlijeđen vatrogasac na Lovrincu

U četvrtak je na splitskom Lovrincu jedan vatrogasac teže ozlijeđen prilikom intervencije. Orkanski udar bure bacio ga je na tlo. Slomio je kuk i operiran je, te se oporavlja u KBC Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasukani brodovi

Tri teretna broda koji su se jučer nasukali na Marjanu i kod Slatina na Čiovu ni danas ne mogu biti odsukani jer je vjetar čak jači nego jučer, rekao je Hini lučki kapetan Davor Vidan. No to su brodovi bez posade, u njima nema goriva i ulja, pa nema opasnosti za okoliš, a ne ugrožavaju niti druga plovila jer je pomorski promet u prekidu, rekao je Vidan i dodao da će Brodospas krenuti u akciju odsukavanja čim se vrijeme smiri, a prognostičari smirivanje bure najavljuju za popodne.

Na Makarskom primorju danas je situacija nešto bolja nego jučer jer je noćas prestala kiša, koje u protekla 24 sata palo 50 litara po metru četvornom, no bura se ne stišava, puše oko 80 kilometara na sat s orkanskim udarima od 145 kilometara na sat, informacija je Gradskog centra Osejava iz Makarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Biokovu snijeg je prestao padati, temperatura se spustila na minus 8 Celzijevih stupnjeva, visina snijega je pedesetak, a u nanosima i više od dva metra.

Gradski centar ne preporuča vožnju automobilom prema biokovskim vrhovima jer je prometnica  zatrpana snijegom, a na mjestima i visokim sniježnim nanosima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima DHMZ-a od 9 sati, olujna bura na splitskom i makarskom području puše brzinom od 80 do 90 kilometara na sat.

Ceste zatvorene za prometovanje

Od 7,30 sati na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog ostaje zabrana prometa samo za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U priobalju puše orkanska bura, brojne su ceste zatvorene za sve skupine vozila, prekinute su trajektne, brodske i katamaranske linije. Ukinuti su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru.
Za sva vozila još je zatvorena dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, obilazak je starom cestom. Nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji. Za sva vozila autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto. Isključivanje teretnih vozila na autocesti A1 je na odmorištu Modruš u smjeru Splita.

U Slavoniji su kolnici mjestimice mokri i skliski od kiše. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na dionicama kroz gorja.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana?

U zapadnim predjelima te na sjevernom i srednjem Jadranu danas će biti pretežno sunčano. U istočnim krajevima, Lici i na južnom Jadranu promjenljivo oblačno, a osobito prijepodne ponegdje može biti malo kiše, u gorju malo snijega.

U unutrašnjosti puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na jadranu jaka, mjestimice i olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka očekuju se od 3 do 8, a na Jadranu od 7 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo