spremna biti gradonačelnica / Mrak Taritaš: 'Građani nisu zaslužili biti taoci jednog čovjeka'

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ministrica Anka Mrak Taritaš rekla je da će odluku o kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba objaviti kada bude poznat datum izbora

6.3.2015.
12:50
Goran Jakus/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja AnkaMrakTaritaš rekla je u petak da je spremna kandidirati se za gradonačelnicu Zagreba, ako Predsjedništvo HNS-a donese takvu odluku.

"Mi smo kao HNS spremni izaći na izbore. Ja sam se spremna kandidirati, ako takvu odluku donese Predsjedništvo stranke i zaključimo da je to dobro i za građane. Važno je to da smo spremni u bilo kojem trenutku kad budu izbori u Zagrebu, izaći na te izbore, ali nije dobro da nemamo kontinuitet vlasti i da imamo ovakve situacije", rekla je Mrak Taritaš na pitanje misli li se kandidirati na prijevremenima izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da će odluku o kandidaturi za gradonačelnicu objaviti kada bude poznat datum izbora.

Ustvrdila je da građani nisu zaslužili biti taoci jednog čovjeka. "Netko tko je 15 godina bio na čelu grada, stvorio je sebi ime, no postoji razlika između raditi i pričati da se radi", dodala je aludirajući na gradonačelnika MilanaBandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit o kritikama da se na poplavljenim područjima obnavljaju stambeni, ali ne i poslovni objekti, rekla je da će kritika uvijek biti.

"Odluka je bila jasna u startu, rekli smo da obnavljamo prvo stambene objekte, a onda od veljače krećemo obnavljati poslovne objekte", istaknula je Mrak Taritaš koja je s još nekoliko predstavnica HNS-a polaganjem cvijeća na biste sestara Baković obilježila Međunarodni dan žena. Naglasila je da su rješenja za obnovu gospodarskih objekata već krenula te je najavila da će njihova obnova biti gotova ovo ljeto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike 40 posto legalizacije riješeno 

Ocijenila je da legalizacija ide odlično te da podaci Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada govore da je u ovom trenutku otprilike 40 posto legalizacije na razini Hrvatske riješeno.

Po uredima, kaže, ima niz predmeta koji se mogu odbiti iz formalnih razloga, no dogovor je da se ne odbijaju još u polovici ove godine da se ljudima omogući da podnesu dopunu, jer, kako je naglasila, smisao nije formalno odbiti, već što više legalizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da će Dubrovnik do kraja godine biti kompletno gotov s legalizacijom te da će se iz daljnjeg procesa legalizacije komunalno opremiti područja koja nisu komunalno opremljena.

Mrak Taritaš je istaknula da je prošle godine bilo manje rušenja i bespravne gradnje nego proteklih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi razlog tome je što ljudi malo manje grade, a drugi je to što su kontinuirano inspektori na terenu", kazala je.

Prošle godine srušeno je 500 kuća što je, istaknula je, znatno manje nego prije. U tih 500 srušenih kuća su ostaci od prije koji se nisu mogli legalizirati. Bilo je 50-ak započetih gradnji i naplaćeno je 1,5 milijuna kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo