rodna neravnopravnost / Žene obrazovanije od muškaraca, ali i dalje potplaćene

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Dok su žene u većem broju visokoobrazovane, i dalje čine manjinu zaposlenih, a kada su u radnom odnosu, onda su manje plaćene od muških kolega za rad jednake vrijednosti

6.3.2015.
14:30
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

U Hrvatskoj je već godinama više visokoobrazovanih žena nego muškaraca, više je i mladih obrazovanih žena, ali istodobno muškarci su i dalje bolje plaćeni i u daleko su većem postotku zaposleni na visokopozicioniranim mjestima, upozoreno je u petak na okruglom stolu o problemima mladih žena na tržištu rada.

Ti podaci pokazuju da ženama nije problem obrazovanje već položaj koji ovisi o rodnim stereotipima i tome što još uvijek u 80 posto slučajeva vode brigu o obitelji, zaključeno je na skupu koji su organizirali Centar za ženske studije i Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlade žene dvaput diskriminirane

Iz istraživanja u okviru projekta provedenog u nekoliko europskih zemalja, u kojem su sudjelovale i predstavnice Centra za ženske studije, također se dade iščitati da su u Hrvatskoj, a slično je i u drugim zemljama EU-a, mlade žene dvaput diskriminirane - po spolu i po dobi.

O položaju mladih znanstvenica govorila je Marija Brajdić Vuković sa Ženskih studija kazavši da je u Hrvatskoj 30 posto više znanstvenih novakinja, i to ne samo u društvenim već i u prirodnim znanostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, dodala je, kasnije u znanosti ostaje više muškaraca, vjerojatno zato što mnoge od njih rode i brinu za djecu pa nemaju vremena za karijeru.

Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje napomenula je da je udio žena veći među nezaposlenima, ali i onima koji rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U realnom sektoru u tvrtkama koje zapošljavaju oko 350.000 radnika 40 posto žena je na visokopozicioniranim mjestima. Poduzeća u kojima su na čelnim pozicijama žene su uspješnija, pa se postavlja pitanje zašto su potplaćene", kazala je Šimek.

Veseli podatak da raste broj mladih očeva koji uzimaju roditeljski dopust, no to je, ocijenile su sudionice okruglog stola, rezultat zakonskih pogodnosti, a ne promjene svjetonazora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci i dalje radije zapošljavaju muškarce

Ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin smatra da je na tržištu rada ženama obiteljski život još uvijek minus, a muškarcima plus, pa poslodavci i dalje radije zapošljavaju muškarce.

Po podacima Eurostata, u Hrvatskoj je četiri posto manje zaposlenih muškaraca, a slično je i u ostalim zemljama EU-a, što Štimac Radin objašnjava time što je zbog krize i strukturnih promjena u gospodarstvu ugašeno više radnih mjesta na kojima su bili zaposleni muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su žene puno zastupljenije u zdravstvu i socijalnoj skrbi, gdje su plaće niže i do 25 posto, dok ih u dobro plaćenom IT sektoru ima malo.

"Izloženi smo velikoj sektorskoj segregiranosti radne snage, pa razlika u plaćama proizlazi iz toga što žene uglavnom rade u sektorima s nižim plaćama, a tako je i u ostatku Europe", rekla je Štimac Radin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje nije li to diskriminacija na tržištu rada, Štimac Radin odgovara potvrdno i upozorava da se žene koje traže posao još uvijek susreću s diskriminirajućim pitanjima o obitelji, djeci i sl.

Izbor Grabar-Kitarović poticajan za žene

Izbor Kolinde Grabar-Kitarović za prvu hrvatsku predsjednicu ocijenila je poticajnim jer ona djeluje kao idealno-tipski model koji će osnažiti žene u njihovim ambicijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grabar-Kitarović je u kampanji najavila da će se zauzimati za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o uklanjanju svih oblika nasilja nad ženama i za ravnopravnost spolova", podsjetila je Štimac Radin.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo