ebola mu ubila obitelj / Sprinterski prvak Sijera Leonea postao beskućnik u Londonu

Image
Foto: Screenshot/Guardian

Cijelu obitelj 20-godišnjeg sprinterskog prvaka Sijera Leonea poharala je ebola, a nakon natjecanja u Glasgowu nije se vraćao u zemlju upravo zbog virusa. Mladić sada živi kao beskućnik na ulicama Londona i nada se da za njega još uvijek ima šanse da postane jedan od najboljih sprintera na svijetu

6.3.2015.
14:50
Screenshot/Guardian
VOYO logo

Sprinterski prvak Sijera Leonea, koji je nestao nakon Igara Commonwealtha u ljeto prošle godine, pronađen je u ispijenom stanju kako živi na ulicama Londona.

Jimmy Thoroka, 20-godišnji sprinterski prvak na 100 metara, nestao je na kraju Igara u kolovozu prošle godine. Zajedno sa još nekoliko sportaša nije se uspio vratiti u Sijera Leone i do sada se nije znalo gdje je. Za Guardian je ispričao što mu se sve događalo od kada je nestao.

Mladi beskućnik je također otkrio kako se osjećao kada je otkrio da je ebola poharala njegovu obitelj, koja ga je posvojila nakon što su njegovi roditelji preminuli. U vrijeme kada su on i ostali sportaši kretali u Glasgow, pojavila se vijest da je ebola počela uzimati živote u selima u blizini mjesta u kojem je živio.

"Sudjelovanje na natjecanju sam vidio kao svoju veliku priliku. Nadao sam se da ću osvojiti medalju za svoju zemlju. Tijekom Igara saznao sam strašne vijesti da je moj ujak preminuo, vjerojatno od ebole. Nakon toga bilo mi je teško nastaviti", ispričao je Thoroka.

Mladi sportaš danas svoju jedinu odjeću pere u javnim WC-ima, ne radi nigdje, često nema što jesti i njegova situacija je beznadna.

Predsjednik sportskog saveza Sijere Leonea kaže kako je Thoronka imao potencijala postati jedan od najboljih sprintera na svijetu.

Mladić je za Guardian ispričao da je nakon Igara u Glasgowu planirao otići u London, ali mu je ukradena torba u kojoj mu je bio novac i putovnica. Thoroka se bojao otići na policiju kako ga ne bi pritvorili pa je zamolio nekoga da mu kupi kartu za London.

Kasnije je saznao da je od ebole preminula i njegova majka, a nakon toga odlučio je još neko vrijeme ostati u Londonu i počeo je spavati u parkovima i noćnim autobusima te prostiti od prolaznika kako bi si kupio hranu.

"Moj san je postati jedan od najboljih sprintera na svijetu, ali mislim da za to više nemam šanse. Možda će netko vidjeti da imam potencijala i sponzorirati me kako bih mogao trenirati", rekao je Thoroka.

Kaže i da ako se vrati u Sijera Leone, tamo neće dobiti nikakvu priliku za treniranje jer je on sada 'odraslo siroče', a također i zbog bolesti koja još uvijek hara tom zemljom.

"Život ovdje je jako loš, ali ako se vratim kući, mislim da neću preživjeti. Ne mogu se vratiti tamo jer je cijela moja obitelj mrtva i ne mogu sam uspjeti. Ebola je sve uništila. Ali također ne mogu ovako više živjeti ni ovdje", rekao je Thoroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo