ZBRAJA SE ŠTETA / Splićani u očaju: bura uzrokovala višemilijunsku štetu!

Image
Foto: PIXSELL

Dvije ozlijeđene osobe, od kojih je jedan vatrogasac, oko 70 oštećenih vozila, više od 250 intervencija vatrogasaca, tri nasukana teretna broda, mnogi oštećeni građevinski objekti, među kojima i hangar Sajma GAST, posljedica su orkanske bure

6.3.2015.
15:50
PIXSELL
VOYO logo

SPLIT - Dvije ozlijeđene osobe, od kojih je jedan vatrogasac, oko 70 oštećenih vozila, više od 250 intervencija vatrogasaca u Splitu, Kaštelima, Podstrani, Solinu, Žrnovnici i Slatinama, tri nasukana teretna broda, mnogi oštećeni građevinski objekti, među kojima i hangar Sajma GAST, posljedica su orkanske bure koja od jučer ujutro puše na srednjem dijelu Jadrana, po podacima Hidrometeorološkog centra Split, s udarima i jačim od 160 kilometara na sat.

Orkanska bura nosila je kontejnere za smeće, rušila stabla, prometne znakova, dimnjake, tende i okapnice, nosila velike plakate, krovne konstrukcije, reklame i fasade. Osim ozlijeđenog vozača, kojemu je bura jučer okrenula kamion na brzoj cesti Solin-Klis, navečer je ozlijeđen i 45-godišnji pripadnik splitske Javne vatrogasne postrojbe. On je na Lovrincu pokušavajući odgurati prikolicu koju je jak vjetar bacio na cestu nezgodno pao i slomio kuk. Operiran je u splitskome KBC-u i sada je stabilno, doznaje Hina od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivana Kovačevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dan i pol, koliko puše ova bura, DVD-ovi Splita, Žrnovnice i Slatine imali su 50 intervencija, Kaštela, Podstrane i Solina stotinu te stotinjak splitska Javna vatrogasna postrojba. Danas je bura odnijela i krov Doma mladih u Savskoj ulici. Imamo dosta intervencija, a pomažu nam i ljudi iz Civilne zaštite koje je angažirao grad. Imamo toliko posla da nam je 15 intervencija na čekanju te smo morali odrediti prioritete", rekao je za Hinu Kovačević.

U Gradskom uredu od MarineProtić se doznaje da je grad danas sastavio ekipe od 40 pripadnika Civilne zaštite koje su raspoređene po gradskim komunalnim poduzećima i vatrogasnim društvima i pomažu u manje zahtjevnim poslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonačelnik IvoBaldasar je službeno u Berlinu, no upoznat je sa stanjem u gradu", rekla je za Hinu Marina Protić.

Dado Lelas iz splitskog Centra za beskućnike rekao je za Hinu kako je svih 45 beskućnika jučer bilo u poludnevnom boravku u Gundulićevoj ulici, a i jutros su tu mogli duže ostati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako djeca po nevremenu ne bi izlazila iz kuće, Osnovna škola na Sućidru u Splitu danas je odgodila nastavu.

Učenici Zdravstvene škole evakuirani su danas po najsnažnijim udarima bure kako ih ne bi ozlijedila fasada koja se urušila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bura je kriva i za višemilijunsku štetu u kampu u Stobreču, gdje je uništila gotovo sve bungalove i druge popratne sadržaje.

Ni balon koji je pokrivao igralište kod Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje nije izdržao pod naletima bure, kao ni fasada u Slavićevoj ulici koja je pala i oštetila parkirane automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračna luka Split jučer je zbog bure ostvarila tek polovicu prometa. Tako tri zrakoplova, od kojih dva iz Zagreba, nisu sletjela na Resnik. Danas je zrakoplov iz Zagreba kasnio jedan sat, iz Muenchena pola sata, a MateMelvan iz splitske Zračne luke kaže da razlog kašnjenja nije samo bura.

"Danas imamo dodatni promet od dva leta u Mostar i jedan u Dubrovnik, a zrakoplov iz Frankfurta stigao je pet minuta ranije. Promet u našoj zračnoj luci danas teče bez ikakvih problema", izjavio je Melvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo