produktivan posjet zagrebu / Dačić ekskluzivno: 'Prijeđimo s ljubavi i mržnje na zajedničke interese'

Potpredsjednik vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je za RTL Danas kako dvije zemlje trebaju poraditi na pronalasku zajedničkih interesa te se okrenuti sadašnjosti i budućnosti

11.3.2015.
18:50
VOYO logo

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić u Zagrebu se sastao s hrvatskim predjednicima Vlade i Sabora, ali i predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Svoje dojmove o današnjem posjetu Zagrebu otkrio je u razgovoru za RTL Danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su moji današnji razgovori bili izuzetno korisno. Oni su nastavak jedne pozitivne atmosfere koja je stvorena dolaskom predsjednika Vlade Aleksandra Vučića na inauguraciju nove hrvatske predsjednice. Tom prilikom je srbijanski premijer pokazao kako će Srbija pokazati dobru volju u smislu sagledavanja svih pravnih mogućnosti i pretpostavki za rješavanje ovog konkretnog problema (op.a. slučaj Veljko Marić). Zbog toga smo i rekli da će to biti tema razgovora u narednom periodu jer treba proučiti cijelu problematiku. Inače smatramo, a to smo se i danas dogovorili, da treba aktivno nastaviti s definiranjem svih otvorenih i spornih problema iz naše prošlosti - od pitanja o nastalim osobama, procesuiranjem ratnih zločina i s jedne i s druge strane, stanarskih prava, pitanje izbjeglica, mirovina... Da smanjimo taj jezik netrepeljivosti i mržnje, te da prijeđemo s emocija, osnosno ljubavi i mržnje na interesnu suradnju", pojasnio je.

"Ni Šešelj, ni pitanja nestalih soba, ne bi trebalo biti razlog za naš međusobno izoliranje i da ne razgovaramo. Trebamo otvoreno i bez tabu tema razgovarati o svemu. Da li je netko dobar Hrvat ili Srbin ne dokazuje se time koliko mrzite drugu stranu, nego koliko ste u stanju da predvodite zemlju u smislu traženja nekih zajedničkih miišljenja. Mislim da Hrvatska i Srbija imaju mnogo različitosti, ali imamo i mnogo zajedničkih interesa. Zato trebamo gledati što možemo učiniti za naše narode. Prošlost ne možemo izmijeniti, ali možemo sadašnjost ili budućnost", poručio je.

Iako su neke njene izjave tijekom predizborne kampanje naišle na žestoke reakcije u Srbiji, Dačić je danas istaknuo kako ga je nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vrlo srdačno dočekala u svom uredu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam s predsjednicom i poželio sam joj uspješan mandat. Mislim da je jako bitno da je premijer Srbije bio u inauguraciji predsjednice Hrvatske. Ona je dobrodošla u Srbiju", ponovio je. 

Upitan je li pronađeno rješenje za slučaj Veljka Marića, koji gotovo pet godina u Srbiji služi 12-godišnju kaznu za ratni zločin u Hrvatskoj, srbijanski ministar vanjskih poslova je odgovorio: "To nije bio cilj moje posjete. Ne znam je li bilo realno očekivati da bi se danas nešto moglo saznati o tome. No, sigurno je da postoji obostrana žena Hrvatske i Srbije da se sva otvorena pitanja, uključujući i ovo, rješavamo putem dogovora i da pokažemo međusobnu dobru volju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo