Ekspedicija 42 / Nakon 167 dana u svemiru, astronauti se vratili na Zemlju

Image
Foto: NASA

Kapsula u kojoj su bili Barry Butch Wilmore, Aleksandar Samokutjaev i Elena Serova na snježnu stepu spustila se neposredno nakon svitanja u središnjem dijelu Kazahstana

12.3.2015.
7:13
NASA
VOYO logo

Dvoje kozmonauta i NASA-in astronaut uspješno su u četvrtak sletjeli na Zemlju nakon 167 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Kapsula u kojoj su bili Barry Butch Wilmore, Aleksandar Samokutjaev i Elena Serova na snježnu stepu spustila se neposredno nakon svitanja u središnjem dijelu Kazahstana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve teče po planu. Ekspedicija 42 vratila se na Zemlju", kazao je komentator NASA-e.

Nakon vađenja iz kapsule troje članova posade ISS-a po ledenom vremenu omotana su pokrivačima dok su udisali svježi zrak i prolazili prvi liječnički pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je odlično, hvala vam. Dečki su odlični i sve je išlo dobro", rekla je nasmiješena Serova dok joj je liječnica mjerila puls i krvni tlak.

Serova je postala prva Ruskinja koja je služila na ISS-u, projektu vrijednom sto milijarda dolara koji financira 15 zemalja. Wilmoreu i Samokutjaevu ovo je drugi let u svemir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je dobro. Pijem pravi čaj s limunom", rekao je Samokutjaev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drago mi je što sam ovdje", rekao je Wilmore na ruskom prije nego što se troje astronauta ukrcalo u terenska vozila i potom u helikoptere.

NASA-in astronaut Terry Virts od utorka je zapovjednik ISS-a, a s njim su kozmonaut Anton Škaplerov i Talijanka Samantha Cristoforetti. Oni će na ISS-u biti do sredine svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wilmore je s Virtsom bio na svemirskim šetnjama kako bi pripremili 'parkirna mjesta' za dva nova komercijalna svemirska taksija koje je angažirala NASA kako bi prevozila članove posade od 2017.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo