niže cijene plina / 'Zakon o osobnom bankrotu nije čarobni štapić'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Vlade ministri će raspravljati o smanjenju cijene plina, ali i o prijedlogu zakona o takozvanom osobnom bankrotu

12.3.2015.
10:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Današnja sjednica Vlade započela je detaljnim prezentiranjem nacrta prijedloga zakona o stečaju potrošača. 

"Riječ je o novom institutu u Republici Hrvatskoj. Iako je kod nas riječ o potpuno novoj stvari u Hrvatskoj, velika većina zemalja Europske unije ima takve zakone", započeo je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On donosi dužnicima mogućnost da kroz proceduru budu riješeni duga, a vjerovnicima da naplate dio duga. Vjerovnici neće, ako dužnik nema imovine, moći dobiti ni kunu. Dužnici će izići iz te situacije. Ali to nije čarobni štapić i ne možete očekivati da će vam svi dugovi biti otpisani ukoliko uđete u postupak. Neće dugovi nestati. No, to je težak postupak i za dužnika i vjerovnika. Ovo nije jednostavna stvar. Cijela imovina vam odlazi u otpis duga, u jedno razdoblje kušnje, koje može trajati do pet godina", pojasnio je. 

Postupak može pokrenuti isključio dužnik

Miljenić je naglasio kako se postupak pokreće u Fini u savjetovalištima, isključivo od strane dužnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvansudski postupak pred Finom, s jedne strane, ima cilj informirati dužnika o postupku. Druga strana je prikupiti sve podatke o dužniku i doći do sporazuma", rekao je ministar pravosuđa. 

"Ako ne dođe do sporazuma, ide se na sudski postupak s ciljem dogovora vjerovnika i dužnika. Imenuje se povjerenik, a ako dužnik nema imovine, oslobađa se duga. Sud će individualno procijeniti koje su potrebe dužnika i prema tome odrediti minimum koji mu je nužan. Sve ostalo što zaradite ide na otplatu dugova. Nakon što prođe period od jedne do pet godina, što ste zaradili, ide vjerovniku, kazao je ministar i dodao kako postoji mogućnost da dužnici ostanu u nekretnini u kojoj žive, ovisno o okolnostima", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenić je zaključio kako ista osoba ne može ući u ovaj proces idućih deset godina. 

Premijer Zoran Milanović komentirao je kako jer riječ o zakonu s mnogo detalja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dodatno socijalno pomažemo ljudima da krenu iz početka, da ih se ne gazi. Ovo je civilizirani korak prema dogovoru da se izbjegne sud", istaknuo je.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu mu pripremljeni materijali

Ministar zdravlja Siniša Varga trebao je izložiti Prijedlog odluke o prihvaćanju Ugovora o uslugama u Europskoj razmjeni podataka o plovilima, no iznenađeno je kazao da mu materijali nisu pripremljeni. Milanović je na to rekao kako je svakako riječ o 'tehnikalijama' i točka dnevnog reda je prihvaćena. 

Jeftiniji plin

Vlada je na sjednici donijela dvije odluke koje će u konačnici omogućiti da građanima prirodni plin od početka travnja pojeftini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kućanstvima će od 1. travnja pojeftiniti plin, ovisno o njihovu lokalnom distributeru, između šest i deset posto. Lokalni distributeri plin će, doznajemo, od travnja plaćati 2,17 umjesto dosadašnjih 2,47 kuna po kubičnom metru, a za koliko će točno građanima pojeftiniti plin, ovisi i o Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA).

"Dobro je što plin pojefitnjuje, ali još je bitnije da budemo energetski neovisni. Za sve što radimo povodimo se da ne budemo ovisni o nikome te o ekološkoj učinkovitosti", kometirao je predsjednik Vlade dodajući kako je pojeftinjenje plina pitanje nacionalne sigurnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Konačno više nećemo biti Ministarstvo nekretnina'

Na dnevnom redu sjednice Vlade našao se i prijedlog odluke o prodaji oko 1.200 stanova u vlasništvu države kojima upravlja Ministarstvo obrane (MORH). Ministarstvo bi se tako rasteretilo stanova koji nisu za smještaj pripadnika Oružanih snaga, a u njima su zatečeni korisnici.

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je kako je ovo dobro odluka jer njegovo Ministarstvo će se konačno početi baviti svojim ključnim biznisom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo branitelja konačno prestaje biti Ministarstvo nekretnina", izjavio je Kotromanović. 

Dionice Končara kao jamstvo za kredit Borovu

Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o izuzimanju od prodaje dodatnih 8.350 dionica Končar Elektroindustrije d.d., koje će se iskoristiti kao jamstvo za dodjelu kredita vukovarskom Borovu za restrukturiranje i okončanje predstečajne nagodbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je već ranije, na sjednici 26. veljače, od prodaje izuzela 51.650 dionica Končara, a današnjom odlukom izuzeto je još dodatnih 8.350 dionica te kompanije. Ukupno se tako od prodaje izuzima 60.000 dionica Končara ukupne nominalne vrijednosti 28,2 milijuna kuna, što čini 2,33 posto temeljnog kapitala tog društva.

Kako je istaknuto u odluci, dionice Končara izuzete su od prodaje u svrhu restrukturiranja i okončanja predstečajne nagodbe društva Borovo d.d. proizvodnja i promet obuće, gumarskih i ostalih proizvoda i služe kao oblik jamstva u postupku dodijele kredita Borovu, koji će plasirati Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadam se da će ova odluka i cijeli postupak restrukturiranja Borova dovesti do spašavanja stotina radnih mjesta te konačno dići na noge i zadržati zaposlenost i industriju u vrlo osjetljivom području Hrvatske", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Konkretno, radimo sve što možemo za Borovo. Neće biti lako, ali ovo je ono što Vlada može", dodao je premijer Zoran Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u četvrtak odobrila i državno jamstvo brodogradilištu "3. maj" za izgradnju tri plovila za švedskog naručitelja u ukupnom iznosu od 9,9 milijuna američkih dolara.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo