jedina obitelj u mjestu / U pustom selu društvo im prave krava Kolinda i kobila Severina

Image
Foto: Ilustracija/Tino Juric/PIXSELL

Selo Ljut inače čine zaseoci Vukasi, Grubišići, Šipići i Blaževići, a sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća naseljavalo ga je šezdesetak obitelji

12.3.2015.
9:54
Ilustracija/Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

IvanVukas iz sela Ljuta kod Tijarice, nedaleko od granice s Bosnom, po struci je inženjer elektronike, no nakon što se iz Splita, gdje je bio na školovanju, vratio u rodno selo Dalmatinske zagore, nije ni slutio da će postati jedini stanovnik tog mjestašca, piše Slobodna Dalmacija.

Selo Ljut inače je sačinjeno od zaselaka Vukasi, Grubišići, Šipići i Blaževići, a sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća naseljavalo ga je šezdesetak obitelji.

47-godišnji Ivan i njegova supruga Blaženka te njihov petogodišnji sin Božo dobiju oko tisuću kuna godišnje u ime poticaja za život u brdsko-planinskom području, kao i jednokratnu naknadu kad im se oteli tele. Sada imaju nekoliko grla junadi, od kojih su osobito ponosni na ljepoticu, kravu imena Kolinda.

"Bože sačuvaj da netko i pomisli na ruganje! Što je u moru srdela, to je na selu krava: hraniteljica obitelji! Ovoj smo dali odavno to ime jer je prekrasna, čista i blistave žute dlake, te s velikim trepavicama", kazao je Ivan za Slobodnu Dalmaciju.

Image
Foto: Ilustracija/Nino Strmotic/PIXSELL
Image
Foto: Ilustracija/Nino Strmotic/PIXSELL

Iako su i Ivan i Blaženka formalno nezaposleni, imaju svoje meso te suhomesnate prizvode, mlijeko i proizvode: sir, maslac, jogurt, povrće, kiseli kupus, sokove... Prave i svoje slatko, kolače, džemove te imaju voćnjak i domaće orahe.

Ivan je svjestan činjenice da sela umiru, no tvrdi kako je njima u Ljutu baš lijepo. "Svoje blizance, koji su ove godine maturanti Matematičke gimnazije u Splitu, potičem da nastave školovanje jer znam kako je meni bilo stalo do toga", kazao je Ivan.

Vukasi imaju za svoje potrebe traktor i auto, no od najvažnijih 'pokretnina' tu je junad, dvadesetak komada peradi, kobila Severina i nekoliko svinja.

"U Hrvatskoj triba prostituciju hitno legalizirat, i po selima (točnije, najmanje 25 kilometara daleko od grada) otvorit bordele! Tako bi cili svit dolazija u Zagoru, sve bi procvalo, a država bi lipo zaradila. A za početak, moglo bi se otvorit i koji starački dom; najbliži je u Buškom Blatu, preko granice", poručio je inženjer i obiteljski čovjek Ivan Vukas, ponosni stanovnik sela Ljuta , piše Slobodna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo