kritike na račun policije / Jesu li na braniteljskom prosvjedu spriječili nasilje ili dozvolili kaos?

Je li policija jučer na zagrebačkim ulicama spriječila nasilje ili zakazala? Našla se, naime, na udaru kritike jer je dopustila da dio braniteljske prosvjedne kolone probije policijsku blokadu i završi premijeru Zoranu Milanoviću na kućnom pragu. Istodobno, antiprosvjednici poručuju - to je nekorektno jer nas nisu pustili do Savske

15.3.2015.
18:30
VOYO logo

Je li policija jučer spriječila nasilje na zagrebačkim ulicama ili dozvolila kaos? Dan nakon što su centrom Zagreba prodefilirale čak dvije neprijavljene povorke, i bliokirale promet na par sati, u policiji samo kažu - još istražujemo.

"Temeljem analize videomaterijala policija će nastaviti s utvrđivanjem eventualnih prekršaja koji proizlaze iz Zakona o javnom okupljanju", kaže Marta Vrdoljak, glasnogovornica Policijske uprave Zagreb.

Policija je jučer isprva protuprosvjednike upozorila da krše zakon, a prosvjednike u Savskoj pokušala blokirati, a onda se s njima dogovorila.

Iz pokreta Occupy Croatia tvrde da je policija nekorektna jer je njih zaustavila, a branitelje pustila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas je policija u Frankopanskoj zaustavila svojim vozilima i sa živim štitom od interventne policije, gdje su stajali jedan do drugog da nemamo šanse proći. Branitelji su prolazili kroz interventnu policiju kao da je nije bilo, a vidjelo se i na snimkama da zapravo Klemm izdaje zapovjedi policiji što treba raditi", kaže Dražen Heroić iz Occupy Croatie. 

No, je li policija ispravno odlučila kada je prosvjednike uz kontrolu propustila da marširaju gradom izbjegavajući gore nasilje?

"Naravno da ne smatram da je to adekvatna reakcija. Zakoni u RH moraju jednako vrijediti za sve i obveza je Vlade RH da osigura provedbu zakona", kaže predsjednica ORaH-a Mirela Holy.

"Ne znam zašto policija ne reagira. Ja sam siguran da se građani sve više i više boje šatoraša iz Savske, oni su u uniformama, vjerojatno i naoružani, imaju oružje iz Domovinskog rata, tko bi se usudio pred njih stati i riskirati život?", kaže potpredsjednik Sabora Nenad Stazić.

Na pitanje boji li ih se i policija, Stazić kaže da ne zna, ali da ne vjeruje u to.

"Policija postupa kako im se izda zapovjed, ali se donosi odluka da nema smisla izazivati nasilje i nema smisla da padne krv", kaže Stazić.

Bivši ministar policije, a sada šef HDZ-a, ovako komentira jučerašnje događaje.

"Bili su, koliko sam razumio, pet minuta pod njegovim prozorom. To nije dobro, ima obitelj koja zaslužuje svoj mir. Prošao sam to sa Facebook prosvjednicima kad sam bio ministar unutarnjih poslova, ni kriv ni dužan sam morao slušati to. Ali, kažem još jednom, pozivam gospodina Milanovića da smijeni ministra i počne razgovore s braniteljima", kaže predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Ni sami branitelji nisu zadovoljni postignutim.

"Nismo zadovoljni jer nismo postigli ono najglavnije, ignorirali su nas", kaže Zdravko Zelić, jedan od prosvjednika u Savskoj.

Premijer Milanović je i danas glavna meta kritika.

"Na prvo mjesto kao krivca bih stavio gospodina Leku, a kao drugo, naravno zna se, gospodina Milanvića kojemu smo izuzetno korektno došli pod prozor, bez uvreda, bez ičega, nije se javio ni rekao ni jednu jedinu riječ", poručuje jedan od branitelja.

O tim "korektnim" porukama premijer Milanović i Banski dvori i danas šute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo