sprema se za berlin / Hrvatska predsjednica i na Instagramu: 'Radim cijeli dan!'

Dok hrvatska predsjednica skuplja pratitelje na još jednoj društvenoj mreži, kraju se primiču i pripreme za još jedan put u inozemstvo kojih bi, kako se naslućuje iz govora na prvom prijemu za diplomate - moglo biti puno

15.3.2015.
18:30
VOYO logo

Radim cijeli dan - tako je Kolinda Grabar-Kitarović opisala prvu fotografiju koja je objavljena na njezinom službenom profilu na Instagramu.

Iako službenih aktivnosti nema, predsjednica Republike ima se za što pripremati - svoju svojevrsnu diplomatsku ofenzivu nastavlja već prekosutra, službenim posjetom njemačkoj kancelarki AngeliMerkel.

Dok hrvatska predsjednica skuplja pratitelje na još jednoj društvenoj mreži, kraju se primiču i pripreme za još jedan put u inozemstvo kojih bi, kako se naslućuje iz govora na prvom prijemu za diplomate - moglo biti puno.

"Republika Hrvatska treba iskoračiti i izvan svog bližeg i daljeg europskog susjedstva te učvrstiti stara i izgraditi nova prijateljstva diljem svijeta. Vaša pomoć bit će mi potrebna u daljnjem dokazivanju da bliskost država nije zemljopisna odrednica", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Jedna od bliskijih država, kako ju je i sama ocijenila, ugostit će je u utorak, kad Kolinda Grabar Kitarović stiže u Berlin.

"Bit će to važan posjet i drago mi je da je predsjednica već naglasila da joj odnos s Njemačkom od posebnog značaja. Mislim da će to biti važan posjet, i svakako uspješan", kazao je njemački veleposlanik u Hrvatskoj HansPeterAnnen.

Nakon jednog dana u Bosni i Hercegovini, a potom vikenda u New Yorku, Njemačka je treća zemlja koju posjećuje kao predsjednica.

"Gotovo 400 tisuća Hrvata živi u Njemačkoj, imamo odlične trgovinske odnose i jako dobre političke odnose", dodaje Annen.

No, politički odnosi se itekako mogu popravljati, nakon što su se 2013-e, netom nakon ulaska u EU, osjetno pokvarili jer je Hrvatska odbijala Njemačkoj izručiti Josipa Perkovića. I to je sama kancelarka spomenula kao problem u odgovoru na pitanje RTL-ova novinara.

"Upravo u vezi s Hrvatskom me žalosti što moramo netom nakon pristupanja već ponovno govoriti o tome čega se netko ne pridržava", kazala je Merkel 23. rujna 2013.

U predsjedničinoj bivšoj stranci upozoravaju da, osim političkih, s Njemačkom valja popraviti i gospodarske odnose.

"Ako pogledate susjede u Sloveniji, imaju triput veću razmjenu s Njemačkom, ili ako uzmete Mađarska ima 13 puta veću razmjenu. Tako da očekujemo da posjet bude prvi korak u jačanju ekonomskih odnosa, a tu postoji velik potencijal", smatra bivši ambasador u Njemačkoj MiroKovač (HDZ).

Svoj puni potencijal u građenju odnosa s Njemačkom i drugim zemljama koje će posjećivati, Kolinda Grabar-Kitarović tek treba pokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo