borba protiv terorizma / Obama: 'Bush je sukrivac za stvaranje Islamske države'

Image
Foto: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL

Predsjednik Amerike Barack Obama jučer je gostovao kod Shane Smitha. Najviše polemike izazvao je njegov komentar kako je samoprozvana Islamska država direktna posljedica američke invazije na Irak

18.3.2015.
14:04
Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
VOYO logo

Američki predsjednik Barack Obama u jučerašnjem intervjuu je izjavio kako postoji velika povezanost između američke intervencije na Irak 2003. godine i stvaranja Islamske države. Obama smatra da je invazija na Irak, koju je izvršila administracija tadašnjeg predsjednika Georga W. Busha, potaknula islamiste na stvaranje države.

''Islamska država direktan je izdanak Al-Qaede i ono što naglašava problem je što mlađe generacija na tim područjima, ali i u Jemenu i Libiji nemaju obrazovanja i mogućnosti za napredak i jedini način da dobiju moć i status je da postanu borci.''   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD predvodi koaliciju od 60 zemalja koja priprema mjere sigurnosti za moguće napade. Predsjednik Amerike uvjeren je kako će koalicija polako izgurati ISIL iz Iraka, no izrazio je strah zbog toga što ni tada neće problem neće biti riješen u potpunosti. Čak i nakon mogućeg poraza militantnih skupina i dalje ostaje prijetnja nestabilnosti koju izazivaju mlađe generacije, osobito sunita, na Bliskom istoku i dijelovima Sjeverne Afrike. 

No, zbog toga ne treba odustati od borbe protiv terorizma. Obama smatra da se mirnim putem, kroz obrazovanje i diplomaciju, može srpriječiti odlazak ljudi u borbe i ratove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: s4-impact.org
Image
Foto: s4-impact.org

Još jedan od velikih problema je pitanje okoliša. Klimatske promjene jedan su od svjetskih problema koje je najteže riješiti, ali je Obama odlučan u uspostavljanju pogodnije ekološke politike. Jedan od prijedloga je uvesti Kini obvezu da obustavi svoje emisije stakleničkih plinova, barem do globalnog sumita o klimi koji će biti krajem ove godine. 

Osim problema na svjetskoj razini, Amerika ima zajednički problem s Hrvatskom- premala izlaznost na izborima. Obama se požalio kako je samo trećina birača glasovala, na taj su način oni isključeni iz procesa politike i osuđeni da postojeće strukture moći nastave u donošenju istih odluka.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko legalizacije marihuane podijeljene strane u Kongresu najvjerojatnije će naći kompromis. Prema zadnjim procjenama, na oporezivanju marihuane industrija bi mogla zaraditi oko 10 milijardi dolara, tako da se ide prema dekriminalizaciji ovog opijata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo