'Prepusti Gospodinu putove svoje' / Fra Ivica Petanjak zaređen za krčkog biskupa

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Fra Ivica Petanjak je formalno postao biskupom polaganjem ruku glavnog zareditelja kardinala Bozanića, a potom i ostalih biskupa na njegovu glavu

22.3.2015.
17:36
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Na svečanosti u krčkoj katedrali, u nazočnosti 30-tak biskupa, apostolskog nuncija u Hrvatskoj, nadbiskupa Alessandra D’Errica, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke te mnoštva vjernika, u nedjelju je za krčkog biskupa zaređen fra Ivica Petanjak, a geslo novog biskupa je - "Prepusti Gospodinu putove svoje".

Glavni zareditelj krčkoga biskupa bio je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, a suzareditelji nadbiskup D’Errico, i Valter Župan, dosadašnji krčki biskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih, na svečanosti je bilo još tridesetak biskupa, mnogobrojni svećenici, predsjednik Sabora Leko, krčko gradonačelnik Darijo Vasilić te mnogi vjernici, koji su svečanost pratili u katedrali i putem video zida na obližnjem trgu Kamplin, a ređenje je izravno prenosila i Hrvatska radio televizija.

Fra Ivica Petanjak je formalno postao biskupom polaganjem ruku glavnog zareditelja kardinala Bozanića, a potom i ostalih biskupa na njegovu glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi krčki biskup je, odgovarajući na pitanja kardinala Bozanića, obećao da će obavljati svoju biskupsku dužnost čuvajući vjeru, a potom mu je Bozanić uručio evanđelistar i biskupska znamenja, prsten, mitru i štap.

Nakon ređenja, Ivica Petanjak je predvodio svoje prvo euharistijsko slavlje kao biskup, te je potom održao nastupni govor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu je istaknuo da za njega krčka biskupija postaje početak potpuno novog života i novog poslanja.

"Ona postaje početak avanture ponovnog prepuštanja Gospodinu puteva svojih. Postaje osmo mjesto mojeg svećeničkog hoda, a osam je početak i kraj, početak bez kraja", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Promatram ovo biskupsko imenovanje kao priznanje mojoj redovničkoj braći od kojih su neki sav svoj život posvetili Isusu Kristu i Crkvi u Hrvata, a trpjeli su za Crkvu i od Crkve", istaknuo je biskup Petanjak.

"Vaša ljubav prema meni otkrila mi je koliko ima dobra u vašim srcima i u ovome svijetu. Nakon ove spoznaje promatram ovu moju novu službu samo na jedan jedini način - svi ste vi sa mnom postali biskup, jer bez vas ne bi bilo ni mene", rekao je obračajući se vjernicima okupljenima na svečanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako će kao biskup uložiti napore da izgradi što bolje odnose sa svećenicima, redovnicama i redovnicama. Izrazio je želju da svi u biskupiji, domaći i doseljeni, izgrade zajedništvo u različitosti, trudeći se da svatko sačuva svoje krojiene i običaje.

Zahvalio se svima koji su pridonijeli njegovu imenovanju te pozdravio redovničku braću Hrvatske kapucinske provincije. Zahvalio se i roditeljima, Stjepanu i Kati, spomenuvši da oni ove godine slave 60. obljetnicu braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad u obitelji imamo tri štapa, mama, tata i ja", kazao je.

Kardinal Bozanić je u svojoj homiliji kazao Petanjku da ga kler i vjerni narod rado primaju kao učitelja i pastira koji im dolazi jer ga šalje papa Franjo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nas slavlje najtješnje povezuje sa Svetim Ocem a istodobno nas smješta u onu rijeku milosti, svetosti i revne pastoralne službe kojom se stoljećima odlikuje Crkva u hrvatskom narodu, a što smo pozvani prenijeti novim naraštajima", rekao je, i naglasio da u tome blaženi Alojzije Stepinac predstavlja svojevrsni kompas.

Obračajući se vjernicima kardinal Bozanić u propovijedi je naglasio da je 'Isus Krist, odgovarajući na zamolbu pogana, usmjeruje naš pogled prema križu. To je čas u kojem se proslavlja Sin čovječji i to je mjesto s kojeg Isus sve privlači k sebi'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može li se vidjeti Isusa? Da - ali samo nakon što je raspet, uzdignut na križu, može se vidjeti njegova slava", kazao je Bozanić te istaknuo da se "na životni križ ne treba gledati kao na nesreću, nego kao na uvjet da se donese plod".

"Naime, plodovi se donose kada se izađe iz sama sebe, iz zatvorenosti u sebe, kada se gleda šire oko sebe, kada se prestane stavljati sebe i svoj uski interes u središte svojih izbora i nastojanja. Pobrkati u svom nastojanju dobar život sa životom koji ne poznaje žrtvu davanja i besplatnosti, velika je zabuna koja u mnoge živote unosi žalost i beznadnost", rekao je kardinal Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi biskup Ivica Petanjak je rođen 1963. u Đakovu. Za svećenika je zaređen 1990. godine. Od 1995. do 2002. bio je na postdiplomskom studiju u Rimu, gdje je magistrirao i doktorirao crkvenu povijest. Od 2005. do 2011. bio je provincijalni ministar Hrvatske kapucinske provincije. Od 2011. do 2014. bio je župnik u župi Gospe Lurdske u Rijeci. Od kolovoza 2014. je gvardijan u kapucinskom samostanu u Osijeku, gdje ga je zateklo imenovanje za krčkog biskupa.

Krčka biskupija djeluje na kvarnerskim otocima, Krku, Cresu, Lošinju, Rabu i dijelu Paga te na manjim otocima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo