sedam neuspješnih oplodnji / Ispovijest Hrvatice: 'Surogat majka mi je jedino rješenje'

Nakon sedam neuspješnih potpomognutih oplodnji, Iva sve više razmišlja o surogat majčinstvu. Hrvatski zakon parovima koji žele postati roditelji to ne dopušta, pa često pomoć traže u Ukrajini i Rusiji. Ondje je surogat majčinstvo razvijen biznis koji po slučaju stoji 200 tisuća kuna.

24.3.2015.
18:15
VOYO logo

Iza 42-godišnje IveP. je čak sedam medicinski potpomognutih oplodnji. Dani iščekivanja, sreće i naposljetku razočaranja - i tako već sedam dugih godina. Ovih dana kreće i na osmu oplodnju.

"Mislim da je to jedan veliki šok za ženu, a s druge strane nemate svog života, vaš život staje", kaže Iva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izmaku je snaga, a i godine joj više nisu naklonjene. Dijeti silno želi. Kaže, učinila bi sve da u naručju može držati svoju bebu. Odlučila bi se čak i na surogat majčinstvo. 

"Svakako bi se odlučila. Digla bi i kredit. Veliki broj ljudi diže kredit za stanove i na taj način rješavaju svoje stambeno pitanje. Ako bi tako riješila tu svoju želju da imam dijete, svakako bi se uputila u to", kaže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lijepoj našoj surogat majčinstvo nije opcija. Naši parovi u potragu za surogat majkama kreću u Ukrajinu i Rusiju. Komercijalno surogat majčinstvo zabranjeno je u cijeloj Europskoj uniji, a tek u nekim je zemljama dozvoljeno nekomercijalno.

Zato tisuće parova iz Europe pokušavaju svoju sreću pronaći u ukrajinskim i ruskim klinikama i to za 200.000 kuna. To je cijena kompletne devetomjesečne medicinske skrbi za surogat majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznajmljivanje majke za rođenje djeteta u Hrvatskoj zakonom je zabranjeno. Razlog je, kako stručnjaci kažu, prvenstveno etičke prirode.

"U surogat majčinstvu žena, koja je biološki i psihološki, jer su to procesi koji su izvan naše kontrole, po porodu mora dijete predati. I zapravo ona doživljava jedan silan gubitak", objašnjava ginekolog TomislavHafner

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da postoji takva mogućnost i naravno da je to jedno novo razočaranje, ali to je rizik kao i sve drugo u životu", smatra Iva.

Prijatelji i obitelj je nagovaraju na posvojenje. No ona ima svoje razloge zašto bi odmah kupila povratnu kartu za Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željela bi si pružiti priliku da imam dijete iz svog genetskog materijala. Možda to ružno zvuči, ali to je tako", rekla je.

Tema je ovo oko koje se lome koplja. Stručnjaci spominju eksploataciju surogat majki, što je u svijetu postao veliki problem. Od toga se radi biznis, vrti se golemi novac, povrjeđuju osjećaji. No žene poput Ive za surogat majčinstvo imaju samo jedan motiv - da ih maleno biće zove mamom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo