fatalna pogreška / Vlada u strahu od tužbi povećava jubilarne nagrade srezane još 2013. godine

Još jedan uzmak Vlade, i to s potezom povučenim još 2013. Zaposlenicima u državnim i javnim službama osnovicu od 500 kuna za jubilarne nagrade vratit će na 1800. Sve to da bi izbjegla moguće tužbe i više novca za odštetu od 60 milijuna kuna koliko će koštati ova Vladina greška

25.3.2015.
18:43
VOYO logo

Vlada zaposlenicima državnih i javnih službi vraća osnovicu za isplatu jubilarnih nagrada na 1.800 kuna. Razlog: počeli su gubiti postupke koje su protiv Vlade na sudovima vodili sindikalci. 

"Da bi spriječili dodatne troškove državi, troškove suda troškove odvjetnika Vlada se odlučila onda da tu razliku isplati svima u javnim službama,ali također i svima u državnim službama jer nam je cilj da svi budu u istom odnosu", rekao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovica je prije dvije godine s 1.800 smanjena na 500 kuna. Vladu će novi stari obračun koštati oko 60 milijuna kuna, mnogo manje nego tužbe koje bi uslijedile nakon prve pravomoćne presude.

"To, naravno, ne dobivaju svi, pa ja mislim da u toj teškoj ekonomskoj situaciji bez obzira koliko tko dobio, da je to ipak nešto s obzirom na smanjena materijalna prava koja su konstantna od 2009. pa na ovamo", kazao je Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jubilarne nagrade isplaćuju se za svakih pet godina neprekidnog rada. Za 35 godina radnog staža po osnovici od 500 kn radnik je u državnoj ili javnoj službi dobio 2.500 kn, po osnovici od 1.800 dobio bi 9 tisuća kuna.

Država će svima kojima je lani isplaćeno po manjoj osnovici vratiti razliku, a obvezuje se po većoj osnovici isplatiti jubilarne nagrade i u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojmo podcjenjivati da je tom radniku jubilarac, to iznosi 9 tisuća kuna, što su praktički skoro dvije radne plaće", rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Doznajemo da većina sindikata pristaje na uvjete, no s njima se ne slaže Hrvatski liječnički sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom dodatku 3 smeta to što sporazum veže se na dodatak 2, a u dodatku dva su ostala otvorena pitanja božićnice, otvoreno pitanje regresa i primjene za 2014., a vidim, Vlada je posegnula za zakonom pa je uskratila božićnicu i regres za 2015.", kazao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sinidikata.

Ako samo jedan sindikat ne potpiše sporazum, on je nevažeći. Za državu bi to moglo značiti nove tužbe i još veće troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo