NEPOTPUNA PRIČA / Piloti zgroženi okrivljavanjem Lubitza: 'Tražili su brzi, a ne pravi odgovor'

Image
Foto: AP

Zaprepašteni otkrićem da je kopilot Germanvingsova aviona namjerno zabio u planinu, neki piloti vjeruju kako su vlasti požurile s okrivljavanjem Lubitza za nesreću, prije nego su poznate sve relevantne činjenice. "To je vrlo nepotpuna priča. Imam osjećaj kako su tražili brzi, a ne pravi odgovor", rekao je direktor njemačke udruge pilota

26.3.2015.
22:30
AP
VOYO logo

Njemački piloti reagirali su s ljutnjom i zbunjenošću nakon što je u četvrtak objavljeno kako je kopilot svjesno zabio avion Germanwingsa u planinu i ubio 150 ljudi.

Zaprepašteni ovim otkrićem, neki piloti vjeruju kako su vlasti požurile s okrivljavanjem kopilota za nesreću, prije nego su poznate sve relevantne činjenice.

"To je vrlo nepotpuna priča", rekao je za TimeJames Phillips, direktor njemačke udruge pilota. Kazao je i kako je njegova prva reakcija na ovo saznanje bila ljutnja.

Više o temi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam osjećaj kako su tražili brzi odgovor, a ne pravi odgovor", rekao je.

Francuski državni tužitelj u Marseilleu, Brice Robin, iznio je u četvrtak zaključak istrage te tom prilikom rekao kako je 28-godišnji kopilot Andreas Lubitz ručno počeo spuštati zrakoplov i nije reagirao kad je njegov kapetan lupao po vratima pokušavajući se vratiti u pilotsku kabinu.

Drama je počela kad je pilot napustio kokpit. Na snimci iz crne kutije "možemo čuti pilota koji je zamolio kopilota da preuzme kontrolu nad zrakoplovom. Tada se čuje micanje sjedalice unazad i zvuka zatvaranja vrata", rekao je Robin na konferenciji. Pilot je verojatno otišao na zahod, dodao je. Kad je ostao sam, Lubitz je pokrenuo proces poniranja zrakoplova.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter



"Najrealnija je interpretacija da je kopilot namjerno odbio otvoriti vrata kabine i pustiti kapetana unutra. Pritisnuo je dugme koji je uzrokovao gubitak visine. Ne znamo zašto je to učinio, ali namjera je očito bila da uništi zrakoplov", rekao je Robin.

Phillips, koji je razgovarao s nekoliko članova udruge pilota odmah nakon Robinove konferencije, rekao je da su oni "vrlo zbunjeni" te da je konferencija "postavila puno više pitanja, nego što je odgovorila."

Glavno od tih pitanja je zašto kapetan, koji je lupao na vrata kabine, nije iskoristio kod za hitne slučajeve, koji je napravljen kako bi se najdačao sustav koji se koristi unutar kokpita, kako bi nekoga pustilo unutra.

"Mi imamo hitan pristupni kod pomoću kojeg možemo ući u kabinu u izvanrednoj situaciji. To se ne spominje", rekao je Phillips.

Robin je danas rekao i kako je Lubitz bio pri svijesti prije udara u tlo te da mu je disanje bilo normalno. Phillips postavlja pitanje je li Lubitz uopće bi pri svijesti i je li mogao otvoriti vrata kabine. Kaže i kako piloti koji su letjeli s Lubitzom samo nekoliko dana ranije kažu kako se ponašao potpuno normalno.

"Pričali smo sa članom posade koji je letio sa Lubitzom nekoliko dana ranije i on kaže kako je bio smiren i normalan. Nije se ni na koji način ponašao neobično niti je pokazivao ikakve zabrinjavajuće znakove ", kaže Phillips.

Međunarodna udruga zrakoplovnih pilota osudila je objavljivanje snimke iz kokpita, rekavši kako se tako prekršila dugogodišnja praksa da se nakon avionske nesreće detalje drže u tajnosti dok istraga ne završi.

"Curenja ovakve prirode uvelike škode sigurnosti letenja jer su pokrenuta nagađanja u medijima čime se obeshrabruje suradnja s istražiteljima u budućim nesrećama", stoji u priopćenju Udruge. "Jedina svrha te snimke je pomoć istražiteljima, a ne okrivljavanje nekoga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka policija pretražuje kuću kopilota unesrećenog zrakoplova

Njemački istražitelji u četvrtak navečer pretražuju kuću kopilota zrakoplova Germanwingsa, objavili su sudski izvori u Duesseldorfu.

"Pretražuje se stan kopilota u Duesseldorfu kao i njegova kuća u Montabauru" gdje je osumnjičenik, Andreas Lubitz dio vremena živio kod roditelja, rekao je tužitelj RalfHerrenbrueck.

Tužiteljstvo u Duesseldorfu otvorilo je paralelnu istragu onoj koja se vodi u Francuskoj. U priopćenju, tužiteljstvo kaže da se pretraživanja vrše u Duesseldorfu i na nekim drugim mjestima kako bi se pronašli "osobni elementi koji mogu rasvijetliti činjenice".

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Andreas Günter Lubitz



Preslušavši zapise iz "crne kutije", francuski tužitelji ustvrdili su da nesumnjivo vjeruju kako je 28-godišnji Andreas Lubitz upravljao Airbusom A320 i odveo ga u smrtonosno spuštanje, ali nisu ponudili objašnjenje glede njegovih mogućih motiva.

Lubitz je djelovao "iz razloga koje sad ne možemo dokučiti, ali sve vodi prema tome da je namjerno uništio letjelicu", ustvrdio je francuski tužitelj Brice Robin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo