POTVRĐENA KAZNA / Dragan Paravinja osuđen na 40 godina, uz psovke izbačen iz sudnice

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dragan Paravinja presudu nije slušao jer se na početku počeo otimati pravosudnim policajcima da sjedne. Rekao je da ne može stajati i pratiti presudu fizički niti psihički. Uz psovke je izbačen iz sudnice

27.3.2015.
8:59
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Ključni dokaz protiv DraganaParavinje, koji je i u ponovljenom postupku osuđen na 40 godina zatvora zbog teškog ubojstva i pokušaja silovanja maloljetne AntonijeBilić iz Krički pored Drniša, bile su snimke nadzornih kamera kojima je rekonstruirano njegovo kretanja na dan zločina, ali i tragovi žrtvine krvi i sline pronađeni u Paravinjinu kamionu, istaknuto je u obrazloženju nepravomoćne presude.

Sutkinja šibenskog Županijskog suda NivesNikolac obrazloženje presude donesene nakon ponovljenog suđenja čitala je puna dva sata. Kazala je da su ključni dokazi protiv Paravinje snimke s nadzornih kamera pomoću kojih je utvrđeno njegovo kretanje kobnog 7. lipnja 2011. kada je ubijena maloljetna Antoniju Bilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovila je i ostale detalje postupka – kako je na ležaju u kabini njegovog kamiona pronađen trag krvi pomiješane sa slinom koji je, prema rezultatima vještačenja, pripadao žrtvi, a nastao je prilikom gušenja djevojke.

Sutkinja je u obrazloženju kazala da je Paravinja Antoniju Bilić gušio najmanje dvije do četiri minute, koliko je potrebno da se uguši osoba te dobi i građe. Tijelo maloljetnice nakon ubojstva navodno je skrio na kamionski ležaj koji je hidraulikom podignuo u vertikalan položaj i na taj način prevozio mrtvo tijelo dok nije pronašao mjesto na kojem će ga sakriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na deki koja je pronađena na ležaju kamiona otkrivena je i vlas koja je, kako je utvrđeno, pripadala Antoniji Bilić, a pronađeni su i tragovi sperme Dragana Paravinje. Međutim, kako se navodi u obrazloženju, nije jasno kada je sperma dospjela na deku pa se ne može povezati s ubojstvom.

Što se tiče pokušaja silovanja, koje prema mišljenju Vrhovnog suda šibenski sud u prvom postupku nije uspio dokazati, Nikolac je navela da je Paravinja sam u svom iskazu rekao da ga je Antonija 'vrijeđala i opsovala mu majku srpsku'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdnju da je ubojstvu prethodio pokušaj silovanja sud je obrazložio činjenicom da je Paravinja već četiri puta ranije, u Srbiji, BiH i Hrvatskoj također počinio ista nedjela.

Sud je naveo da je djelovao uvijek na isti način kao i u slučaju Bilić - kada bi uočio usamljenu djevojku na cesti, stao bi, ponudio im prijevoz, iz čega je, kako se navodi u presudi, jasno da je i Antoniju Bilić povezao s istom namjerom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu činjenicu, stoji u obrazloženju, dodatno potvrđuje činjenica što je Paravinja kada je uočio Antoniju na mostu preko Čikole promijenio trasu puta te se, iako je kamionom poslom krenuo za Zagreb, okrenuo nazad prema Splitu.

U ponovljenom suđenju Paravinja je zbog teškog ubojstva Antonije Bilić dobio 35 godina zatvora, a zbog pokušaja silovanja još pet godina i osam mjeseci, što je sutkinja Nikolac preinačila u jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o istoj kazni koja je Paravinji za ova zlodjela dosuđena u prvom postupku pred šibenskim sudom, a koju je poništio Vrhovni sud, držeći kako tijekom postupka nije dokazano da je optuženi pokušao silovati maloljetnicu.

Paravinja je doveden na čitanje presude koje je bilo otvoreno za javnost, no nakon što je sutkinji kazao kako nije sposoban slušati presudu te se bacio na koljena i počeo vrijeđati čuvare, po nalogu suda odveden je iz sudnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja je kazala da će se u služenje kazne Paravinji obračunati i vrijeme koje je proveo u pritvoru od veljače 2012. a na račun ponovljenog suđenja, morat će platiti 220 tisuća kuna sudskih troškova.

Paravinjina odvjetnica AnkicaGiljanović najavila je novinarima, nakon izricanja presude, podnošenje žalbe. Žalit će se, kaže, jer smatra da Županijski sud nije pronašao nijedan novi dokaz u odnosu na poništeno suđenje, a unatoč tome je izrekao istu presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnik obitelji Bilić VinkoLjubičić presudom je zadovoljan. Kazao je i da mu nije jasno zašto se suđenje ponavljalo, jer je na taj način, kako je rekao, samo produljena agonija obitelji Bilić.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo