panel u splitu / Pusić se našalila: 'Htjela sam govoriti engleski da Dačić razumije, ali ipak ću na hrvatskom'

Image
Foto: Tino Juric/PIXSELL

'Zbog Ivice Dačića namjeravala sam govoriti engleski da razumije, ali budući da kaže kako razumije i hrvatski, onda ću govoriti hrvatski', rekla je na početku svoga izlaganja Vesna Pusić, što je izazvalo smijeh u dvorani, i kod sudionika panela u Splitu na kojem sudjeluju ministri vanjskih poslova Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Albanije

27.3.2015.
20:54
Tino Juric/PIXSELL
VOYO logo

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Albanije u vanjskopolitičkoj panel diskusiji u petak na konferenciji u Splitu rekli su kako je integriranje zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju važno radi razvoja tih zemalja, ali i jačanja sigurnosti Europe.

"Nema stabilne zemlje bez stabilnog okruženja i zato moramo imati sposobnosti i snage preuzeti odgovornost sami za sebe, ali i odgovornost za ovaj dio Europe, a to nije mala stvar jer činjenica je da su mnoge nestabilnosti i ratovi počinjali upravo u ovom dijelu Europe“, rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski tjednik The Economist u suradnji s hrvatskim ministarstvom vanjskih i europskih poslova organizirao je u petak u Splitu konferenciju posvećenu eurointegracijama i gospodarskom razvitku.

"Integracija u Europsku uniju za zemlje jugoistočne Europe dodatno je važna jer smo u različitim formama bili u ratu u 90-im godinama i sada nam treba tema oko koje možemo novim naraštajima ostavljati bolje nasljedstvo nego što je konflikt, a Europska unija je upravo takva tema“, kazala je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je rekao da europska perspektiva može unaprijediti regionalnu suradnju na prostoru zapadnog Balkana.

"Što ćemo s pravljenjem jedinstvene ekonomske zone u našem regionu, možemo li jedni drugima pomoći, a na kraju krajeva jesmo li bliži mi jedni drugima ili smo bliži nekima koji su udaljeni po nekoliko tisuća kilometara odavde", kazao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je također rekao kako izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da u sljedećih pet godina za vrijeme ovog mandata Europske komisije neće biti proširenja Europske unije, nije iznenađujuća, ali je imala "negativne posljedice na javno mnijenje u Srbiji".

"Mi vjerujemo da famozni zamor od proširenja EU predstavlja jednu vrstu medijski nametnute teze. U Srbiji građani na izborima biraju one koji se nedvojbeno opredijeljeni za integracije u EU", kazao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Igor Lukšić rekao je kako njegova zemlja integracije u EU i NATO vidi kao "dvije strane jednog puta".

"Članstvo u EU i NATO-u doprinosi stabilnosti regije ali i cijelog Mediterana", kazao je Lukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati je upozorio kako glede sigurnosti na zapadnom Balkanu, ne postoji jedinstvo. Pri tomu je kazao kako se na stanje u toj regiji odražava i kriza u Ukrajini te sukobi na Bliskom istoku i stvaranje Islamske države.

"Zapadni Balkan bi mogao postati poligon za utakmicu Europske unije i drugih aktera i zato stvari treba sagledavati kroz geopolitičke aspekte a Europska unija treba osigurati svoj južni bok“, rekao je Bushati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panel diskusija je obilježena s nekoliko pošalica između Pusić i Dačića.

Najprije je Pusić izašavši za govornicu rekla kako razmišlja hoće li govoriti na engleskom ili hrvatskom jeziku, na što joj je netko doviknuo "u svojoj si zemlji, govori hrvatski". Pusić je uzvratila kako je htjela govoriti na engleskom da je razumije Dačić. "Ali ako Dačić razumije hrvatski, onda ću govoriti na hrvatskom", dodala je Pusić i  izazvala smijeh u dvorani, a zatim je nastavila govoriti na hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je za vrijeme svojeg istupa rekao kako je na TV-u vidio jednu političarku iz HDZ-a kako govori da Hrvatska trpi ekonomsku štetu jer ne koristi sredstva EU-a koja su joj na rapolaganju, a Pusić mu je dobacila "Krivo si shvatio".

"Ne, nisam krivo shvatio, možda je ona krivo govorila, i nadam se da to nije točno, ali ne bi bilo dobro da naši ljudi (u Srbiji) čuju kako od EU nema koristi, zato molim hrvatsku vladu da bude aktivnija po tom pitanju“, uzvratio je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo