traže rješenje / Prosvjedi i u Ljubljani: 10.000 Slovenaca zaduženo u švicarskim francima

Image
Foto: RTL

Računa se da je u Sloveniji oko 10.000 građana zaduženo u švicarskim francima, a takvi su krediti najviše odobravani između 2003. i 2008. godine. Ukupni iznos takvih kredita prelazi milijardu eura, a najviše ih je odobrila Alpe Adria Banka

28.3.2015.
14:22
RTL
VOYO logo

Skoro 200 ljudi okupilo se u subotu u Ljubljani na prosvjedu protiv neaktivnosti slovenske vlade i središnje banke oko problema građana zaduženih u švicarskim francima.

Na skupu koji je organizirala njihova interesna udruga "Franak" koja okuplja 1700 zaduženih građana nosili su kartonske makete kućica s prekriženom švicarskom zastavom, te navodili da slovenska središnja banka nije proteklih godina koristila svoju kontrolnu funkciju niti banke upozorila na nezakonitosti vezane na odobravanje kredita u švicarcima. Skupu su prisustvovale i neke obitelji kojima zbog nemogućnosti otplaćivanja visokih kamata i anuiteta prijete ovrhe i deložacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prosvjeda pred zgradom parlamenta, okupili su se pred zgradom središnje banke i svoje nezadovoljstvo izrazili zvižducima.

Računa se da je u Sloveniji oko 10.000 građana zaduženo u švicarskim francima, a takvi su krediti najviše odobravani između 2003. i 2008. godine. Ukupni iznos takvih kredita prelazi milijardu eura, a najviše ih je odobrila Alpe Adria Banka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi udruge "Franak" tvrde da su ih vlada i središnja banka prepustile njihovoj sudbini, jer tvrde da se u odnos klijenata i banke ne mogu miješati iako su naredili reviziju ugovora.

Jedna od namjera građana s kreditima u švicarskim francima je da na sudu pokušaju dokazati njihovu ništetnost, a u zaštitu ih je uzelo najveće nacionalno udruženje za zaštitu potrošača, Društvo za zaščito potrošnikov (DZP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo