obiteljski posao / Otac i sin oštetili državu za više od 50 milijuna kuna

Image

Preko stečajnog upravitelja Mate Balenovića doznaje se da je riječ o ocu i sinu Soldo koji bi, dokažu li se na sudu navodi optužnice, prema Kaznenom zakonu mogli biti kažnjeni zatvorom u trajanju od jedne do osam godina

28.3.2015.
14:31
VOYO logo

U Karlovcu je podignuta optužnica protiv Mladena (62) i Ričarda (37) Solde, oca i sina koje Općinsko državno odvjetništvo tereti da su zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju, odnosno osnivanjem fiktivne tvrtke u Slunju kao području od posebne državne skrbi, oštetili državni proračun za 51,1 milijuna kuna.

Ne navodeći imena optuženih, tužiteljstvo je uz optužnicu nadležnom sudu podnijelo i imovinsko-pravni zahtjev da obojica moraju solidarno državi splatiti spomenuti iznos štete od 51,1 milijuna kuna, s pripadajućim kamatama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko stečajnog upravitelja Mate Balenovića doznaje se da je riječ o ocu i sinu Soldo koji bi, dokažu li se na sudu navodi optužnice, prema Kaznenom zakonu mogli biti kažnjeni zatvorom u trajanju od jedne do osam godina.

Ričard Soldo osnivač je slunjskog poduzeća "Galeb", koje je ovog četvrtka brisano iz sudskog registra nakon što je u siječnju ove godine bio otvoren stečaj. Za tvrtku kao stečajnog vjerovnika Balenović je rekao da je bila "fiktivna fikus tvrtka kroz koju je prošlo puno novaca, te je bila prijavljena na adresi bivšeg gradonačelnika Slunja Ivana Bogovića (HDZ)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinsko državno odvjetništvo optužene tereti da su, nakon što su prethodno osnovali poduzeće "Galeb" u Slunju kao području posebne državne skrbi, od siječnja 2008. do rujna 2011. ispostavili 106 faktura u ukupnoj vrijednosti od 110,9 milijuna kuna dvama trgovačkim društvima iz Italije, i to prvookrivljeni Ričard kao odgovorna osoba poduzeća iz Slunja i drugookrivljeni Mladen kao odgovorna osoba poduzeća iz Rijeke, koje je bilo u blokadi. Fakture slunjskog poduzeća su glasile na usluge procjene vrijednosti radova kod ugovaranja poslova u brodogradilištima u Italiji, iako te usluge to trgovačko društvo nije odradilo.

Nakon što su partneri iz Italije uplatili novac, okrivljenici su ga prema optužnici zajedno podizali, da bi ga potom drugookrivljeni koristio za troškove i plaće zaposlenika trgovačkog društva iz Rijeke (u blokadi), bez uplate poreza i doprinosa, u iznosu od 29,4 milijuna kuna. Prvookrivljeni je prihode prema ispostavljenim fakturama prikazao kao prihode poduzeća s područja posebne državne skrbi, kako bi obvezu poreza na dobit u iznosu od 21,7 milijuna kuna umanjio na ime poreznih olakšica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je na štetu državnog proračuna za trgovačko društvo iz Rijeke pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 51,1 milijun kuna, stoji u optužnici.

U stečajnom je postupku utvrđeno da dužnik nema imovine, da su računi u blokadi od listopada 2011. te da su prema očevidniku Fine dospjele obveza u iznosu od 57 milijuna kuna. Prema bilanci, dobit tvrtke bila je 2010. 53,6 milijuna kuna, 2011. 17,8 milijuna kuna kuna, a dužnik je prestao obavljati djelatnost u rujnu 2010. godine, rekao je stečajni upravitelj Mate Balenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz njegovog izvještaja Trgovačkom sudu vidljivo je da je "Galeb" imao šest zaposlenika, ali su svima ugovori o radu prestali u listopadu 2010. godine. Poslovni prostor sa sjedištem tvrtke je vlasništvo Ivana i Drage Bogovića (bivši gradonačelnik Slunja), imao je samo jednu kancelariju, a ugovor o zakupu nije bio sačinjen. Djelatnost je obavljana u brodogradilištu u Trstu putem poduzeća "Mistral SRL", čiji su osnivači "Galeb" i "Progres".

"Iz svega proizlazi da je sjedište 'Galeba' bilo samo fiktivno zbog povoljnijih poreznih olakšica na područjima od posebne državne skrbi. Zbog potpora i poticaja na tome području vezano za zapošljavanje bila su fiktivna i zapošljavanja, jer je samo Draga Bogović obavljala računovodstvena poslove, a ostali su radnici dolazili po pozivu", stoji u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stečajni je postupak proveden u Trstu i nad tvrtkom "Mistral" te u Rijeci nad "Progresom", a vlasnici sva tri poduzeća bili su Ričard i Mladen Soldo iz Rijeke.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo