voda do grla / Bitka za vodu između Valpova i Belišća, šahtove čuva policija

Valpovo i Belišće su u ratu za vodu. Iako je u tijeku arbitražni postupak, a sudske presude do sada idu u korist Valpova, Belišće je susjednom gradu, s kojim dijeli vodovod - jednostavno zavrnulo ventil

28.3.2015.
19:30
VOYO logo

Valpovački šahtovi pod policijskom zaštitom. Sve da bi voda u 10.000 kućanstava i dalje tekla.

Voda se vratila kasno sinoć, nakon što su stvar u svoje ruke uzeli bijesni građani. Brusilicom i papagajkama, ventile su odvrnuli silom. Zbog pravnog spora dviju komunalnih tvrtki, vodu je, unatoč sudskoj zabrani, zatvorilo Belišće.

Punih 6 sati bez vode je bilo cijelo Valpovo, i dio Belišća.

Dramatična situacija na noge je digla županijski krizni stožer. Iako je vodu zatvorio njegov stanački kolega, župan VladimirŠišljagić bio je šokiran.

"Nedopustivo je da grad Valpovo, a naravno da nije došlo do nekakvih tehničkih kvarova, da odjednom ostane bez vode", poručio je.

Za gradonačelnika Belišća to je bio krik upozorenja. Valpovačku tvrtku Dvorac optužuje za dug od preko milijun kuna prema belišćanskom Hidrobelu. Ne plate li, tvrdi, novi vlasnik vodocrpilišta za dva će mjeseca cijelom kraju obustaviti vodu.

"'Ko tu mažnjava? Je li možda u kockarnici, i na automatima, zamračen novac?", pita se gradonačelnik Belišća DinkoBurić.

U Valpovu demantiraju postojanje duga. Kažu da nisu pristali na poskupljenje vode, te da račune plaćaju prema starom ugovoru, iako u Belišću taj ugovor smatraju nevažećim.

"Mi smo spremni i plaćamo sve ono što je zakon predvidio, znači, po ugovorima, po sudskim presudama", poručio je direktor tvrtke Dvorac d.o.o. Valpovo MatoPušić.

"Imamo presude, jedna je nepravomoćna Trgovačkog suda u Osijeku, imamo rješenje Općinskog suda u Valpovu da se ne smije zabraniti isporuka pitke vode. Mi smo u procesu arbitraže pred Hrvatskim vodama", kazao je gradonačelnik Valpova LeonŽulj.

Građani kažu – iza svega stoji politički rat HDZ-a i HDSSB-a. Političari, pak, spominju kauboje i razbojnike.

"To je jedan razbojnički čin u stilu hajduka Jove Čaruge, i ja mislim da belišćanski gradonačelnik bi se u biti trebao zvati umjesto Dinko Burić, Jovo Čaruga", izjavio je saborski zastupnik TomislavIvić (HDZ).

Jedni u druge uperili su i kaznene prijave – zbog štete na imovini i uskraćivanja vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo