UNIJA NA RASKRIŽJU / Cipras uvjerava: 'Želim raskol s korupcijom i rješenje s Europom'

Image
Foto: AP

Ciprasova ljevičarska vlada ugovorila je u veljači produžetak paketa pomoći teškog 240 milijarda eura, iako je pomoć zamrznuta, a sad se mora postići dogovor o nizu reforma koje je u petak predala kreditorima iz EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) kako bi izbjegla bankrot

29.3.2015.
8:15
AP
VOYO logo

ATENA - Pošto je njegova zemlja predala zajmodavcima popis reforma ne bi li osigurala potrebna sredstva, grčki je premijer AleksisCipras u subotu rekao da ne želi raskol s Europom.

Ciprasova ljevičarska vlada ugovorila je u veljači produžetak paketa pomoći teškog 240 milijarda eura, iako je pomoć zamrznuta, a sad se mora postići dogovor o nizu reforma koje je u petak predala kreditorima iz EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) kako bi izbjegla bankrot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne uspije li ta zemlja iscrpljena štednjom doći do potrebnih financijskih sredstava, ostat će bez novca do 20. travnja, rekao je jedan izvor Reutersu u utorak.

"Problem likvidnosti naravno otežava situaciju, ali vjerujem da ćemo ga riješiti čim postignemo dogovor o reformama", rekao je Cipras u intervjuu za nedjeljno izdanje Real Newsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto je odgovorio na pitanje o vladinu pokušaju borbe protiv korupcije, Cipras je upitan želi li raskol s Europom ili rješenje problema. "Ja želim stalno isto: raskol s korupcijom, rješenje s Europom".

Prije toga ministar energetike PanagiotisLafazanis, jedan od najljevijih Ciprasovih ministara napao je "ponijemčenu Europsku uniju... Koja iz tjedna u tjedan sve više steže omču oko grčkoga gospodarstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atena tvrdi da će predložene reforme povećati državne prihode u 2015. za tri milijarde eura, dijelom i sprečavanjem utaje poreza, ali najavljuje i da će se protiviti novim "recesijskim mjerama" poput novih smanjenja nadnica ili mirovina.

Pregovori traju, a grčki je ministar financija JanisVarufakis u nedjeljnome broju lista Vima rekao da među reformama nije povećanje poreza na dodanu vrijednost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo