nedostaje znanja i kreativnosti / Potraga za radnicima: vrhunskog kuhara u Hrvatskoj skoro nemoguće naći

S početkom turističke predsezone, raste potreba za sezonskim radnicima na obali. Za prosječne plaće najviše se nude poslovi pomoćnom osoblju, ali čak i kad su poslodavci spremni dati veću plaću, nađu se pred problemom - vrhunskoga kuhara kod nas je gotovo nemoguće naći. Uglavnom im nedostaje znanja i kreativnosti. Dovođenje stranaca brani pak zakon

29.3.2015.
18:49
VOYO logo

Stipe ima restorane u Opatiji i na otoku Ugljanu. Najteže mu je, kaže, naći vrhunskog kuhara.

"Svake godine je sve teže, teže i teže, znači kuhara je trenutno nemoguće naći, pravog kuhara koji je educiran kuhar, koji zna kuhati koji ima veliko iskustvo iza sebe. Što to znači veliko iskustvo, vi možete imati i čovjeka od 25 godina koji ima iskustvo od 7 godina", kazao je Stipe Dunatov, vlasnik restorana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa problem mora riješiti sam. Devetero ljudi koji će mu sezonu raditi na Ugljanu educira u Opatiji. Među njima je i 19-godišnja Izabela.

"Puno sam toga i naučila i naravno idem sa puno većim znanjem se vraćam u Zadar", rekla je Izabela Mutić, sezonska radnica iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak za veliku plaću i pečenje zanata trebat će godine. Zna to Matija, koji tvrdi kako je za uspjeh ipak najvažnija strast prema kuhanju.

"Novac nije bitan, a na kraju više ljudi vole kad ih se plati, al za to treba truda, vremena, rad i puno provedenih sati u kuhinji", tvrdi Matija Krofel, kuhar u opatijskom restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhar koji sezonu radi na Kvarneru, neće zaraditi kao onaj na otocima na jugu. Na sjevernom Jadranu plaće od 15 tisuća kuna su san.

"Imamo izuzetnu posjećenost inspekcijskog nadzora i da se to jednostavno ne može ni dogoditi. Ali evo, ako netko radi cijeli dan, ja vjerujem da se toliko može zaraditi", rekla je Gordana Derossi, vlasnica restorana u Crikvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kvarneru su plaće od 5 i pol do 8 i pol tisuća kuna. Crikvenička hotelska kuća zapošljava 300 sezonaca, od čega 15 kuhara.

"Ukoliko budemo zadovoljni onda uvijek gledamo da ti radnici postanu u nekom narednom periodu i stalni zaposlenici Jadrana upravo zato što je teško naći kvalitetnog kuhara", kaže Alin Harambašić, direktorica hotelskih operacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapošljavanje stranih kuhara brani zakon. Država prima samo 31.

"Ali jedino kuhar nacionalne kuhinje, primjer može biti kuhar kineske kuhinje, talijanske, ali neki vrhunski kuhar koji je primjerice dobio 3 Michelinove zvjezdice ima, a nije kuhar nacionalne kuhinje ne može se zaposliti", Igor Štanger, predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko- goranske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci kažu, vrhunskih kuhara je malo i vrijedi ih dobro platiti. Ali, dodaju, vrhunski kuhar ne može imati veću plaću od vrhunskog kirurga.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo