nuklearni pregovori / Iran inzistira na zadržavanju gotovo 10.000 centrifuga koje trenutačno koristi

Image
Foto: AP Images

Nekoliko dužnosnika reklo je za Reuters da je Teheran pokazao voljnost da pristane na manje od 6.000 nuklearnih centrifuga i na slanje većine zaliha svog obogaćenog urana na skladištenje u Rusiju

29.3.2015.
19:36
AP Images
VOYO logo

Iran i šest svjetskih sila traže u nedjelju moguće kompromise kako bi pomaknuli nuklearne pregovore s mrtve točke dok dužnosnici upozoravaju da postoji nekoliko spornih pitanja oko kojih se ne mogu dogovoriti.

Ta je vijest došla u vrijeme kada je Izrael priopćio da su detalji mogućeg sporazuma na pregovorima u Lausanneu u Švicarskoj gori nego što se pribojavao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dužnosnika reklo je za Reuters da je Teheran pokazao voljnost da pristane na manje od 6.000 nuklearnih centrifuga i na slanje većine zaliha svog obogaćenog urana na skladištenje u Rusiju.

S druge strane, zapadne sile razmatraju ideju da dopuste Iranu ograničeni, pažljivo praćeni rad na obogaćivanju urana u medicinske svrhe u podzemnom postrojenju nazvanom Fordow, dodali su dužnosnici koji su željeli ostati anonimni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je prvotno inzistirao na tome da zadrži u funkciji gotovo 10.000 centrifuga koje trenutačno koristi, ali je priopćio u studenome prošle godine da je Washington dao naznake da bi mogao prihvatiti oko 6.000. Iranski dužnosnici su rekli da oni traže 6.500 do 7.000 centrifuga.

Ministri vanjskih poslova velesila u nedjelju su se okupili u Švicarskoj ne bi li dali završni poticaj beskonačnim pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji bi se trebali završiti do utorka, 31. ožujka. Cilj dogovora koji se želi postići je osigurati da Iran ne bude kadar proizvesti atomsku bombu, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje guše njegovo gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje sve može propasti", rekao je jedan zapadni dužnosnik za Reuters dodajući da bi se pregovori mogli produžiti do utorka, samonametnutog roka za postizanje okvirnog sporazuma.

Jedna od glavnih točki spoticanja u pregovorima je zahtjev Irana da nastavi s istraživanjem na naprednim centrifugama. Tu je također i neriješeno pitanje koliko će brzo biti ukinute neke od sankcija UN-a protiv Irana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo