STRAH OD PREDSJEDNIKA / Za republikance je Obama veća prijetnja Americi od Vladimira Putina

Image
Foto: AP

Ispitanici se najviše boje terorističkih napada. Militanti Islamske države ulijevaju strah 58 posto ispitanika, a Al Kaida 43 posto

30.3.2015.
8:06
AP
VOYO logo

WASHINGTON - Trećina američkih republikanaca smatra da predsjednik BarackObama predstavlja veću prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama nego ruski predsjednik VladimirPutin ili sirijski Bashar al-Assad.

Americi je velika prijetnja njezin predsjednik, smatraju republikanci u anketi što ju je ovoga mjeseca za Reuters proveo institut Ipsos na 2,809 Amerikanaca, koji su mogli odabrati državu, organizaciju ili osobu za koju smatraju da predstavlja najveću prijetnju.

Prema rezultatima ankete, 34 posto republikanaca smatra Obamu najvećom prijetnjom kad je riječ o osobama, ispred Putina (25 posto) i Assada (23 posto).

S obzirom na razinu polarizacije u američkoj politici, rezultat ne iznenađuje, izjavio je BarryGlassner, sociolog i autor knjige "Kultura straha: Zašto se Amerikanci boje pogrešnih stvari".

"Postoji tendencija demoniziranja osobe na dužnosti", rekao je Glassner, dodajući kako smatra da će "raspirivanje straha" među republikancima i demokratima biti glavni sadržaj kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine.

"Televizija i politika u Americi jako se bave strahovima", pojasnio je.

U anketi provedenoj u drugoj polovici ožujka sudjelovalo je 1,083 demokrata i 1,059 republikanaca.

Dvadeset i sedam posto republikanaca smatra da je Demokratska stranka najveća prijetnja SAD-u, dok to isto za republikance kaže 22 posto demokrata.

Ispitanici se najviše boje terorističkih napada. Militanti Islamske države ulijevaju strah 58 posto ispitanika, a Al Kaida 43 posto. Trideset i četiri posto njih najvećom prijetnjom smatra sjevernokorejskog vođu KimJongUna, a 27 posto iranskog ajatolaha AlijaKhameneija.

Za 39 posto njih najveća su prijetnja računalni napadi, a trećina se najviše boji trgovine drogom.

Demokrati se više boje klimatskih promjena nego republikanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo