hž u problemima / Kaos s vlakovima: četrdesetak otkazano, umjesto nekih voze autobusi

Dva voze, jedan ne! Tako bi se najjednostavnije mogao opisati kaos na hrvatskim željeznicama. Zbog spora sa strojovođama, koji ne žele raditi prekovremeno, u HŽ-u su samo danas bili prisiljeni otkazati više od 30 prigradskih vlakova u Zagrebu i još 20-tak regionalnih koje su mijenjali autobusi. Zbog svega ogorčeni putnici zasipali su Upravu stotinama pritužbi

30.3.2015.
18:45
VOYO logo

"Obavještavamo putnike da putnički vlak iz Savskog Marofa - Zaprešića, sa dolaskom u 13 sati 14 minuta, danas neće prometovati!"

I tako cijelog dana! U zagrebačkom prigradskom prometu otkazano je više od 30 vlakova, čak jedna trećina.

"Nije u redu, definitivno nije u redu", kaže Mirjana iz Dugog Sela.

"Prvo što ne vozi, drugo što idemo na autobus, treće što se dva i po sata vozi. Svaki drugi dan vozi autobus", kaže Ana iz Siska.

Autobusi su i danas vozili diljem zemlje. Putnici s kartama za vlak, autobusima su stizali do Varaždina, ali i do Osijeka, Križevaca, Bjelovara, Novske.

Na ukupno 16 regionalnih linija, vlakove su zamijenili autobusi. Šest je linija otkazano!

Putnicima je na raspolaganju - tražiti povrat novca za dnevne karte ili djela novca za neiskorištene mjesečne karte. Upravu HŽ-a zato su zasipali pritužbama!

"Putnici kasne i primamo mnogo primjedbi, samo od jutra došlo je 150, što telefonskih, što primjedbi mailom", kaže glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza Ivana Čubelić.

Sve su, tvrde u Upravi, zakuhali strojovođe, odbijanjem plaćenih prekovremenih sati!
Oni pak tvrde - prijetilo nam se da neće biti plaćeni. U kolektivnim pregovorima - pristali su na neisplatu regresa, božićnica, uskrsnica, ali ne i na smanjenje plaća. Tvrde, ima nas premalo, ne stigne se ni na godišnji.

"Strojovođa bi trebao voziti neispavan, neodmoren. Mislim da se putnici sigurno ne bi složili s tim da sjednu takvom strojovođi u vlak, odnosno strojovođi kojeg je poslodavac digao u 18 sati i rekao 'dođi mi u 20 radit'", kaže Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske.

U Upravi problem pokušavaju riješiti novim smjenskim rasporedom, kojim bi se bez prekovremenih pokrile sve linije.

"Normalizacija prijevoza očekuje se od srijede 1. travnja, tako da će za uskrsne praznike promet sigurno biti normaliziran", kaže glasnogovornica HŽ Putničkog prijevoza Čubelić.

No dotad, još sutra na željeznicama kaos. Umjesto u raspored, kad su u pitanju vlakovi, očito se treba pouzdati u sreću!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo