pozdravljaju odluku / Hrvatski političari: 'Svima je jasno da je Šešelju mjesto u Haagu'

'Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mjesto mu je u Haagu', izjavila je predsjednica Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović

30.3.2015.
18:56
VOYO logo

Odluku haaškog suda odjeknula je i u Hrvatskoj koja je od Vijeća sigurnosti tražila da se ratni zločinac vrati u pritvor. Evo izjava predsjednice Republike, ministra pravosuđa i bivšeg predsjednika Mesića.

"Na tragu svojeg pisma glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, pozdravljam ovu odluku žalbenog vijeća Haaškog suda da se Vojislava Šešelja vrati u pritvor u Haag jer je to najmanje što se može učiniti u ovoj fazi dok se već godinama čeka presuda. Svima je jasno da je on odgovoran za ratne zločine, da je ratni zločinac i mjesto mu je u Haagu", izjavila je predsjednica Hrvatske KolindeGrabar-Kitarović.



"Drago mi je što je tražen opoziv i što je sudsko vijeće to prihvatilo. Dakle, njemu je mjesto tamo u zatvoru gdje će se sad naći i to je to. S tim sam zadovoljan", kazao je ministar pravosuđa OrsatMiljenić.

"Svakako da je prekršio pravila kojih se morao držati, a presudu mora saslušati, i sad mora u Haag. Pa šta je mislio, da će držat političke govore", poručio je bivši predsjednik Republike StjepanMesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković pozdravlja odluku o vraćanju Šešelja u haški pritvor

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Andrej Plenković

Zastupnik u Europskom parlamentu AndrejPlenković, jedan od inicijatora parlamentarne rezolucije o optuženiku za ratne zločine Vojislavu Šešelju, pozdravio je u ponedjeljak odluku Prizvibnog vijeća Haškog suda o opozivu odluku o Šešeljevu puštanju na slobodu.
"Pozdravljam odluku Prizivnog vijeća koje je jasno naložilo Raspravnom vijeću Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju da opozove svoju odluku o privremenom puštanju na slobodu optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja", kaže se u Plenkovićevu priopćenju.

Plenković je potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i jedan od autora rezolucije "Srbija: Slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja" koju je Europski parlament usvojio u studenome 2014. U toj rezoluciji osuđeni su Šešeljevi ratnohuškački nastupi, govor mržnje i omalovažavanje žrtava rata, kao i izostanak adekvatne političke i pravne reakcije od strane srpskih vlasti te je ukazano na pogrešku Haškog suda pri određivanju Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu.

"Današnja odluka Prizivnog vijeća pokazuje ispravnost inzistiranja na preispitivanju postojanja uvjeta za privremeno puštanje na slobodu, ali ukazuje i na politički utjecaj Europskog parlamenta", dodaje Plenković.

Plenković je ocijenio neprimjerenim i reakcije vlasti u Beogradu na odluku Haškog suada.

"Treba ponoviti da ako Srbija želi biti kredibilan kandidat za članstvo u EU o ovakvim pitanjima mora biti jasna i decidirana, snažno osuditi Šešeljevo ponašanje i naravno ispoštovati odluku Haškog suda o njegovom povratku u Scheveningen", zaključio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo