hrvatski Uskrsni meni / Dok će neki jesti bakalar i janjetinu, sve će ih se više morati zadovoljiti srdelicama i svinjetinom

Najbogatija potrošačka košarica sadrži i bakalar na Veliki petak i janjetinu, a najsiromašnija završava na razini srdelica i svinjskih lopatica

30.3.2015.
20:02
VOYO logo

Počeo je Veliki tjedan, njime i pripreme za Uskrs i opremanje blagdanskog stola. Rotkvice, jaja, bakalar, janjetina - to su samo neki od artikala koji će se tamo neizostavno naći.

Lista za uskrsni šoping - rotkvice koje stoje skromnih 5 kuna, mladi luk opet 5, onda nezaobilazna jaja. I naravno - šunka. Najčešće se kupuje rolana koja košta 50 kuna.

Za većinu građana - uskrsni je meni uvijek isti i sastoji se od kuhane šunke, jaja, pisanica i kolača.

Koliko Veliki petak, subota i Uskrs koštaju?

Image
Image

"Uskršnja košarica se mjeri u 3 kategorije skromnija, srednja i bogata - procjena je da će skromnija biti 600, srednja 1200, bogata 1600 kuna", poručila je pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK TomislavaRavlić.

Većina građana morat će se, kažu sindikalci, zadovoljiti siromašnom košaricom.

"Ova najbogatija sadrži i bakalar na Veliki petak i janjetinu, a ova najsiromašnija završava na razini srdelica i svinjskih lopatica", kazao je KrešimirSever, Nezavisni hrvatski sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image



Šoping većini neće olakšati uskrsnice koje isplaćuju rijetki - nevjerojatno, ali novac su uspjela naći neka državna poduzeća - HEP zaposlenicima tako dijeli bonove od 400 kuna, kao i Hrvatska lutrija - a uskrsnice isplaćuju i Hrvatske šume.

"Prema procjenama HGK-a - uskrsna će potrošnja od mjesečne potrošnje biti veća za 30 posto", dodaje Ravlić.

Image
Image



Ako je mjesečna potrošnja 8 milijardi kuna - ispada da će se za Uskrs potrošiti 10,4 milijardi. Velik dio toga - u šoping centrima - gdje je peglanje kartica već počelo.

Sigurno manja šoping groznica nego za Božić - ali i Uskrs ima cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo