deset godina zatvora / Ubijao hrvatske civile: Janković proglašen krivim za ratni zločin

Image
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Janković je osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i 7 godina za ratni zločin protiv zarobljenika, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora

30.3.2015.
22:36
Borna Filić/PIXSELL
VOYO logo

Na Županijskom sudu u Zagrebu LeonardoJanković (43) iz Dvora proglašen je krivim za ratni zločin počinjen 26. srpnja 1991. godine u Pounju i nepravomoćno osuđen na 10godinazatvora.

Zbog kršenja međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, Janković je osuđen na 5 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i 7 godina za ratni zločin protiv zarobljenika, što mu je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je obrazložio predsjednik sudskog vijeća RatkoŠćekić, tijekom postupka je utvrđeno kako je Janković kao pripadnik paravojne formacije "Milicije Krajine", s još 34 optuženih, u cilju protjerivanja stanovnika pounjskih mjesta Zamlaće, Struge i Kozibroda, ubijao goloruko stanovništvo hrvatske nacionalnosti, te pljačkao, uništavao i rušio njihove kuće i imovinu.

Naoružani dugim pješačkim oružjem te drugim teškim naoružanjem, pripadnici srpske paravojske su u cilju obaranja nevouspostavljenog demokratskog društva uz Hrvatskoj, nastojali općine Dvor i Kostajnica odcijepiti od Hrvatske i pripojiti tzv. SAO Krajini. U sklopu zločinačkog plana ušli su u spomenuta sela i mještane vodili ispred sebe kao "živi štit". Pucajući po njima, ubili su najmanje 16 civila, dok je veći broj mještana zadobio teške tjelesne ozljede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leonardo Janković je, kao i drugi optuženi, bio u bijegu, ali je na temelju tjeralice u siječnju prošle godine uhićen u Austriji, a u travnju je izručen hrvatskim pravosudnim tijelima.

Optužnicu protiv prvooptuženog Predraga Orlovića i još 34 optuženih, koji su hrvatskom pravosuđu bili nedostupni, 1994. je na Županijskom sudu u Sisku podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, ali je prebacivanjem procesa za ratne zločine na zagrebački Županijski sud postupak vođen u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo