POGODOVANJE ZATVORENICIMA / Vrhovni sud potvrdio presudu bivšim upraviteljima Lepoglave

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Bivši upravitelj zatvora pravomoćno je osuđen na godinu dana, a njegov pomoćnik na deset mjeseci zatvora

31.3.2015.
10:57
Marko Jurinec/PIXSELL
VOYO logo

Vrhovni sud potvrdio je osuđujuću presudu iz 2010. bivšem upravitelju zatvora u Lepoglavi StjepanuLopariću i njegovu pomoćniku NevenuPutaru, ali im je smanjio kazne jer je jedna točka optužnice u međuvremenu 'pala' u zastaru.

Loparić je tako pravomoćno osuđen na godinudana, a Putar na desetmjeseci zatvora. Kazna u pravomoćnoj presudi nije promijenjena bivšem načelniku odjela tretmana u Lepoglavi IvanuBenčeku kojem je potvrđena uvjetna kazna od sedam mjeseci zatvora u koji neće ići ukoliko u dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici zatvora u Lepoglavi 'odgovarali' su zbog pogodovanja petorici zatvorenika, a navodno su posebno blagonakloni bili prema zagrebačkom poduzetniku HrvojuPetraču, osuđenom na šest godina zbog otmice sina bivšeg generala VladimiraZagorca.

U prvostupanjskoj presudi stajalo je da je Petrač zaslugom Loparića i Putara nezakonito premješten na poluotvoreni odjel u Lepoglavi. Petrač je tamo mogao nesmetano primati posjete, telefonirati u vrijeme kada to nije bilo dozvoljeno drugim zatvorenicima i izlaziti iz zatvora. Na povratku ga stražari nisu niti pregledavali pa je sa sobom mogao unijeti što god je htio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loparić i Putar su na polutovoreni odjel Lepoglave mimo propisa premjestili i Tihomira Oreškovića, osuđenog za ratni zločin na ličkom ratištu, a prvostupanjskom presudom su kažnjeni i zbog pogodovanja osuđenom ubojici VladiJulariću i DragiBabiću zatvorenom zbog otmice i iznude.

Benček je spomenut samo u posljednoj točki optužnice, u kojoj ga se tereti da je na Loparićev prijedlog krivotvorenjem službenog dokumenta omogućio nezakonit boravak na slobodi Ivanu Matekoviću, Petračevu suosuđeniku zbog otmice Zagorčeva sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem studenoga 2010. Loparić i Putar osuđeni su na zagrebačkom Županijskom sudu na 20, odnosno 14 mjeseci zatvora, a Benček na istu uvjetnu kaznu.

Vrhovni je sud potvrdio presude, ali je Lopariću i Putaru smanjio kazne jer je zaključio da je za točku optužnice koja se odnosi na pogodovanje Vladi Julariću 2012. nastupila apsolutna zastara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo