24. godišnjica pogibije josipa jovića / Točno na današnji dan pala prva žrtva srpske agresije u Domovinskom ratu

Image
Foto: RTL

Akcija 'Plitvice' izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991. te je poznata i kao 'Krvavi Uskrs'. U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a ranjeno je devetero pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice 'Lučko'

31.3.2015.
14:34
RTL
VOYO logo

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te obraćanjem predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović i molitvom koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, obilježena je 24. obljetnica akcije "Plitvice" i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve jugosrpske agresije u Domovinskom ratu.

"Protiv Miloševićevog agitpropa bili smo odlučni da obranimo naše domove od razaranja. Bili smo hrabri i vjerovali u sebe, pogotovo prvih dana kad drugog oružja osim srca nismo imali", rekao je tom prilikom saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović u ime Sabora.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



"Nikakva vojno-tehnička spremnost nije nas mogla nadjačati. Ono što nas je vodilo bila je ljubav prema domovini i slobodi, u svim akcijama. Bezumnici su to htjeli izbrisati. Građanima smo izborili slobodu i demokraciju. Žrtve koje su pale nikada neće i ne smiju biti zaboravljene. Jović je bio naš brat! Njegova žrtva i žrtva drugih branitelja nas obvezuje da čuvamo uspomenu na njih. U ime predsjednika Sabora došao sam vam reći da nikada nećemo dopustiti da se oskrvne dostojanstvo branitelja", dodao je Vidović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježavanju je nazočio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je poručio kako posao nije završen dok se ne pronađe i zadnji nestali.

"Prve riječi Mariji Jović, Josipovoj majci - odgojili ste junaka. Hrvatska ne zaboravlja vašeg sina. MUP je također izgubio svog člana obitelji i mi to nikad nećemo zaboraviti. Ponosni smo na ulogu policije u ratu. Bol kad čovjek izgubi dijete nikad ne prestaje, ali još strašnija je bol onih majki koje nemaju gdje odnijeti cvijeće. Naš posao nije završen dok ne nađemo zadnjeg nestalog. Ne smijemo i nećemo zaboraviti Domovinski rat. Tada se zajedništvom pobijedilo i danas nam treba zajedništvo za sretniju buducnost", rekao je Ostojić.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



U svom govoru predsjednica Grabar-Kitarović također je pozvala na zajedništvo, slogu i solidarnost.

"Danas, kad imamo svoju državu, spomen na Jovića koji je poginuo braneći slobodu i demokraciju ima veliki i ne samo simbolični značaj. Jović je prvi položio svoj život. On je, kao stotine mladih, otišao iz sigurnosti doma braniti RH. Prisjećanjem na njega, sjećamo se svih poginulih koji su se hrabro borili da bi mi imali demokratsku državu. Hrabri branitelji svoju žrtvu i herojska djela ugradili su u temelje slobodne RH. Hvala vam na tome! Žrtve nas obvezuju i zato neće biti zaboravljene", rekla je predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL



"Stvaranje Hrvatske, u kojoj je mir i danas, naša je zadaća. Majkama i obiteljima dugujemo zahvalnost. Hrvatskog branitelja Jovića posthumno sam odlikovala redom Nikole Šubića Zrinskog. Čast mi je bila osobno uručiti odlikovanje majci Mariji, stisnuti joj ruku i zahvaliti joj. U tom domu dočekala me neizmjerna ljubav. Sigurnost za te ljude je najmanje što im možemo pružiti. Pozivam Vas na zajedništvo, slogu i solidarnost, to nas održavalo kroz stoljeća. Zajedništvo uvijek donosi pobjedu!", zaključila je Grabar-Kitarović.

Akcija "Plitvice" izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991., te je poznata i kao "Krvavi Uskrs". U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a ranjeno je devetero pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice "Lučko". Oni su dobili zadatak da na tom području uspostave javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli Nacionalni park Plitvice želeći ga pripojiti tzv. SAO Krajini. Kolonu s hrvatskim specijalcima u ranim jutarnjim satima u blizini plitvičkog hotela u zasjedi su dočekali pripadnici "milicije" iz Knina. Uslijedio je vatreni okršaj koji je trajao nekoliko sati, a hrvatski specijalci uspjeli su slomiti otpor velikosrpskih pobunjenika i to područje staviti pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo