promjene u pravosuđu / Od srijede u Hrvatskoj samo 24 općinska suda, ministar tvrdi: 'Ovo će donijeti uštedu'

Učinkovitost pravosuđa Vlada pokušava povećati ukidanjem i spajanjem sudova i državnih odvjetništava. Od sutra će postojati 43 općinska suda manje, predmeti će se dijeliti, a suci putovati

31.3.2015.
18:42
VOYO logo

Glavna tema na imotskoj špici, danas je ukidanje obližnjeg općinskog suda!

To stvara dodatne troškove građanima Imotskog koji će morati dalje za ono što su mogli obaviti ovdje

Još danas predsjednica suda Imotski, a od sutra voditeljica ispostave suda u Splitu - objašnjava sugrađanima da stvari ipak nisu tako loše.

"Oni misle da neće biti uopće više suda, ali sud ostaje tu, suci će jedni drugima uskakati i rješavati predmete, pretpostavljam da će se brže rješavati predmeti, a to je i cilj" izjavila je Marija Ćosić, predsjednica Općinskog suda u Imotskom.

Od sutra se broj općinskih sudova administrativno smanjuje sa 67 na 24, općinskih državnih odvjetništava sa 33 na 22 a od prvog srpnja bit će manje i prekršajnih sudova. Ukupno 95 pravosudnih insitutcija manje, ali samo na papiru.

Zgrade ostaju gdje jesu samo se više ne zovu sud nego stalna služba, a i suci ostaju gdje jesu uz određene iznimke.

"Moguće da neki sudac s nekog suda, primjera radi, sudac iz općinskog suda iz Imotskog, a sada službe, ide u Split ili možda obrnuto", ustvrdio je sudac Općinskog suda u Imotskom Ante Knezović. 

Računalna aplikacija dodjeljivat će predmete sudovima koji su manje opterećeni, a pojedini suci putovat će na sudove koji su više opterečeni.

"Sama činjenica da će se moći prelijevati spisi i suci na mjestima gdje se iskaže potreba za povećanim radom trebala bih rezultirati većom učinkovitošću, a hoće li tako biti pokazat će praksa", kaže predsjednik Općinskog suda u Splitu Goran Čolak. 

Ministar pravosuđa tvrdi da će reforma smanjiti čekanje na presudu sa 460 na 270 dana. No u to nisu uvjereni u udruzi sudaca.

"Ja se bojim da će ovo samo dovesti do većeg nereda u sustavu. Mi nismo u situaciji da možemo podmiriti sve te troškove koji će nastati, neke procjene govore da će se budžeti sudova iscrpiti u nekoliko mjeseci", rekao je predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa. 

Reforma kreće sutra i vrlo brzo bit će jasno donosi li veći red ili povećava kaos.

Ministar Miljenić tvrdi: Reorganizacija će donijeti uštedu i kvalitetniju uslugu

Image
Image

Ekskluzivni intervju za RTL Danas na tu temu dao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministre, zašto se s ovom reformom čekalo do zadnje godine mandata? Imate li uopće vremena da je uspješno provedete?

"Ne radi se o reformi, već o reorganizaciji. Iako ovo jest najveća, i prije smo radili mnogo reorganizacija. Mogu reći da se nije čekalo, mi smo na ovome počeli raditi još prije dvije i pol godine, trebalo je podići novi informatički sustav, a i sami znate koliko smo zakona promijenili kako bi se stvorili preduvjeti za ovo što sad činimo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, vi možete jamčiti da će od sutra sve funkcionirati?

"Naravno da će funkcionirati. Građani neće odmah sutra vidjeti neku promjenu, moguće je da negdje nekad padne sustav, to je normalna stvar. No, od sutra kreće potpuno nova mreža državnog odvjetništva, kreće novi način rada i građani će kroz izvjesno vrijeme vidjeti rezultate i dobivati bolju uslugu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Udruge sudaca kažu da su sudski budžeti prenapregnuti, a znamo da su sudovi bili dužni na sve strane sudskim vještacima. Hoće li oni moći izdržati troškove koje će ova promjena donijeti sa sobom, na primjer putovanje sudaca?

"Prvo, moram reći da to sigurno nisu rekli u Udruzi sudaca jer oni sigurno znaju da mi nemamo nikakva dugovanja, sva dugovanja ministarstva pravosuđa i sudova su podmirena i mi smo izveli jednu sanaciju s manjim proračunom no što smo ga prije imali. Mi od ove promjene ustvari očekujemo uštedu i svakako je možemo podnijeti, a svaka ušteda koja se ostvari će se utrošiti u poslovanje. Recimo, ako uštedimo na poštanskim uslugama, to ćemo utrošiti na poslovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju vas moramo pitati nosi li ova reorganizacija bilo kakve dodatne troškove za građane. Primjerice, ako se neki predmet prebaci na drugu lokaciju, tko će plaćati troškove putovanja odvjetnika?

"Za građane ne nosi dodatne troškove. Moguće da se dogodi nešto veći trošak ako će se slučaj prebaciti na lokaciju koja je udaljena više od pola sata vožnje ili približno, i dosada smo imali slučajeve gdje je bilo prebačeno po 30.000 predmeta svugdje u Hrvatskoj, a ovdje će toga biti puno manje", završio je ministar Miljenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo