ozbiljna rasprava / Obvezni vojni rok - tema koja je podijelila političare, što kažu građani?

Hoće li Hrvatska ponovno uvesti obvezni vojni rok - tema je koja je podijelila političku scenu. Što na sve kažu građani, i kako po tom pitanju stoje ostale zemlje NATO saveza?

31.3.2015.
19:16
VOYO logo

Povratak vojne obveze ostaje politička ideja predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, no i sama priznaje da se o tome još ni ne razgovara.

"Mislim da bi tri mjeseca bio neki razuman rok, ali kao što sam rekla, to u ovom trenu nije tema o kojoj razgovaramo, ali ćemo razgovarati čim sazriju uvjeti u smislu obnavljanja, jer nama je strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. godine", poručila je.

Hrvatska je vojni rok ukinula s prvim danom 2008. Štoviše, dugoročni plan Oružanih snaga je smanjiti i broj profesionalnih vojnika sa 15.358 na najviše 15.000, i na godinu dragovoljno primiti najviše 2000 ročnika. Bi li povratak na staro pozdravili građani?

"To ne bi htio, iskreno... Nije to baš za mene", kazao je jedan građanin, dok drugi smatra da je to "pozitivno" te da bi "svaki pravi muškarac bi trebao ići u vojsku".

Ministar obrane Ante Kotromanović tvrdi da o vraćanju obveznog vojnog roka s predsjednicom nije razgovarao - ali da se ukidanju svojevremeno protivio.

"Morate znati da većina zemalja NATO-a ima potpuno profesionalnu vojsku, pa i Amerikanci. E sad, to treba biti jedna ozbiljna rasprava, mi u dugoročnom planu razvoja OS-a to nismo predvidjeli. Ja sam civil, ali struka i Glavni stožer zasad o tome uopće ne razmišljaju", kazao jeministar obrane.

I doista, od 28 članica NATO-a, samo ih pet ima vojnu obvezu – Norveška, Grčka, Turska, Estonija, i odnedavno Litva. Ostale zemlje su od toga odustale profesionalizacijom vojske, a Island ju je potpuno ukinuo.

Tema je to o kojoj treba razgovarati, ali ne dnevnopolitički – tvrde pojedini stručnjaci.

"Dosad smo vidjeli vrlo malo konkretnih podataka i malo analitičkih studija koje bi objasnile zašto i s kojim novcima", izjavio je IgorTabak, vojni analitičar.

Dok Tabak smatra da Hrvatska danas nije neposredno ugroženija nego što je bila prije desetak godina, šef-u HDZ-a baš zbog sigurnosti ideja vojne obveze je bliska.

"Sigurnosna situacija se komplicira, usložnjava, mislim i da o tako nečem moramo razmišljati, naravno sve ćemo prepustiti stručnjacima i stratezima", poručio je TomislavKaramarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo