VRDOLAJK O ODLUCI INE / 'Poruka MOL-a je jasna - lako ćemo se dogovoriti s HDZ-om, to smo jednom već učinili'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu da je poruka jučerašnje odluke Nadzornog odbora Ine o imenovanju Uprave na jednu, a ne na četiri godine, ta da će se MOL lako dogovoriti s HDZ-om za godinu dana, kao što se već jednom dogovorio

1.4.2015.
15:10
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Ministar gospodarstva IvanVrdoljak izjavio je u srijedu da je poruka jučerašnje odluke Nadzornog odbora Ine o imenovanju Uprave na jednu, a ne na četiri godine, ta da će se MOL lako dogovoriti s HDZ-om za godinu dana, kao što se već jednom dogovorio, dok MOL ističe da je reizbor na godinu dana u najboljem interesu kompanije.

Vrdoljak: MOL računa na HDZ

"Poslana je poruka hrvatskoj javnosti - dogovorit ćemo se s HDZ-om za godinu dana, onako kako smo se dogovorili prije", kazao je Vrdoljak u izjavi novinarima. Dodaje da ta poruka nije dobra te ističe i svoju poruku javnosti da ne vjeruje "onima koji su nas već jednom prodali".

Osvrćući se na komentare iz HDZ-a, točnije njihova istaknutijeg člana DarkaHorvata, prema kojima hrvatski članovi Uprave Ine nisu dovoljno zastupali hrvatske interese, podsjetio je da je te članove Uprave imenovala HDZ-ova Vlada, a da, kako je rekao, "ova Vlada nije kadrovirala stranački nego zadržala kadrove imenovane od strane HDZ-a".

"Kako se HDZ s MOL-om borio za hrvatske interese, opće je poznato hrvatskoj javnosti: jedna ruka na srcu, druga u svom džepu", kaže Vrdoljak.

Ta metodologija mora biti zaboravljena, međutim HDZ proziva hrvatsku Vladu da se ne bori za hrvatske interese u Ini, a oni su je prodali korupcijom, što je dokazano na sudu, rekao je Vrdoljak.

Ministar gospodarstva tvrdi da je Vlada o imenovanjima u Upravu Ine informirala MOL, dodajući kako će vrlo vjerojatno najkasnije na sljedećem pregovaračkom krugu Vlade i MOL-a saznati što je bila intencija preglasavanja.

Na pitanje je li Vlada htjela da mandati članova Uprave budu na četiri godine, odgovorio je da je Vlada to sugerirala te da bi bilo pristojno, premda nije uvjet, da je Nadzorni odbor to prihvatio.

"Oni su odlučili drukčije, a imaju ugovor koji im je HDZ dao, da nas mogu preglasati", kaže Vrdoljak.

Upitan kakve će posljedice jučerašnja odluka imati na kompaniju i kakvu poruku šalje tržištu i kreditorima, odgovora da poruka nije dobra, jer MOL nije poslušao svog partnera i drugog najvećeg dioničara.

Zamoljen za komentar činjenice da je predsjednik Nadzornog odbora Ine Siniša Petrović ostao na sjednici, dok su je drugi hrvatski predstavnici napustili, odgovorio je da će naknadno saznati detalje o tijeku sjednice Nadzornog odbora, ali dodao da je irelevantan stav hrvatskih predstavnika jer su mogli biti preglasani, "sukladno ugovorima koje je omogućio HDZ".

Na pitanje smatra li Vlada odluku Nadzornog odbora uvredom, odgovorio je da je više smatra neozbiljnom, jer nije dobra za tvrtku te da nije riječ o uobičajenoj poslovnoj praksi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOL: odluka u najboljem interesu Ine

MOL je pak danas priopćio kako je, s obzirom na pregovore dvaju Ininih dioničara i dva arbitražna postupka koji su u tijeku, uvjeren da je reizbor članova Uprave na razdoblje od jedne godine, u najboljem interesu Ine i pruža potrebnu fleksibilnost Nadzornom odboru za razdoblje nakon novog sporazuma ili okončanja arbitraže.

"MOL se nada da će pregovori s Vladom Republike Hrvatske imati pozitivan ishod, uz pomoć posrednika kojeg je preporučio State Department", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da (jučerašnja) odluka (Nadzornog odbora), "ne isključuje reizbor članova Uprave u 2016. godini, za novi mandat".

Nadzorni odbor Ine na sjednici održanoj u utorak ponovno je imenovao ZoltánaÁldotta za predsjednika Uprave, te NikuDalića, GáboraHorvátha, Ivana Krešića, DavoraMayera i PéteraRataticsa za članove Uprave Ine za razdoblje od 1. travnja ove do 31. ožujka 2016. godine.

Kako se neslužbeno doznaje, sjednica je bila burna, a dvoje hrvatskih članova Nadzornog odbora su je napustili jer su bili protiv mađarskog prijedloga o imenovanju uprave na samo godinu dana. Nadzorni odbor Ine ima devet članova, četiri hrvatska i pet mađarskih.

Vlada RH je na zatvorenoj sjednici održanoj 18. ožujka predložila Nadzornom odboru Ine da, zbog isteka četverogodišnjeg mandata, ponovno imenuje trojicu hrvatskih članova Uprave Nike Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo