svaka akcija će imati svoj logo / Kraj prevarama u humanitarnim akcijama: građani trebaju znati u čije ruke daju novac!

Država je odlučila stati na kraj prevarama u humanitarnim akcijama. Građani bi trebali znati u čije ruke daju novac, a svaka akcija morat će imati svoj logo. Tako se slučaj Nore Šitum više ne bio smio ponoviti

2.4.2015.
19:12
VOYO logo

Nora Šitum pokrenula je naciju, no najhumaniji čin prerastao je u skandal. Sudbina 4 milijuna i 118 tisuća kuna koji su ostali nakon humanitarne akcije i dalje je neizvjesna!

"Mi smo prvi koji su dirnuli u osinje gnijezdo, u rad humanitarnih udruga, ne svih, ima jako dobrih humanitarnih udruga, ali treba prokazati koje su dobre udruge, koje su one koje koriste nečiju nevolju i nesreću", poručio je IvicaŠitum, otac prerano preminule Nore.

Kome će na kraju pripasti novac - roditeljima male Nore ili udruzi Hrabro dijete, presudit će u petak novogradiški Općinski sud. U udruzi se nadaju da će sud zauzeti stav da se novac iz humanitarne pomoći ne može naslijediti.

"Zakon još uvijek važeći o humanitanroj pomoći nije predvidio ovakvu situaciju što se događa kad korisnik humanitarne pomoći umre za vrijeme akcije, odnosno ako nakon akcije ostanu preostala sredstva", poručio je odvjetnik Udruge Hrabro dijete MijoKladarić.

Ovaj humanitarni skandal dosad je rezultirao kaznenim prijavama, privatnim tužbama, izvidima DORHA, a doveo je i do mijenjanja Zakona o humanitarnoj pomoći. Vlada je usvojila prijedlog Zakona, ministrica poručuje - zloupotrebama je odzvonilo.

Image
Image



"Mislim da je važno da smo i državno odvjetništvo uključili koje ima sad procesne odredbe i mogućnost da progoni one koji su nenamjenski trošili sredstva jer i toga smo dosad imali", kazala je minstrica socijalne politike i mladih MilankaOpačić.

Kao jamstvo da novac neće otići u pogrešne ruke, država će preuzeti brigu, označit će akcije prepoznatljivim logom, prikupljeni novac će se moći trošiti isključivo za ono za što je namijenjen, a znat će se i što s neutrošenim novcem.

"To znači da taj novac koji se prikupio za liječenje npr neke bolesti, neke osobe ukoliko se novac ne potroši za tu jednu osobu on će se potrošiti za neku drugu osobu koja se liječi od te iste bolesti", dodaje Opačić.

Da se ne ponovi afera s Crvenim križem u akciji prikupljanja pomoći za poplavljenu Gunju, organizatori će ubuduće morati unaprijed odrediti kako će dijeliti prikupljenu pomoć.

"Mi smo tražili od nadležnih da se donese određena regulativa koja će regulirati pitanje statusa popavljene osobe no međutim u prvom dijelu nismo u tom uspjeli nakon toga smo smo bili prisiljeni da sami pronađemo model na koji način ustrojiti kriterije", izjavio je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa RobertMarkt.

Trenutačno 310 neprofitnih udruga ima odobrenje za prikupljanje humanitarne pomoći, a u posljednjih godinu dana održano ih je 278. Uskoro ih čekaju još strožija pravila igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo