bozanić predvodio svečanu misu / 'Ruše se istinski autoriteti i promiče autoritet ničega'

Bozanić je istaknuo kako se danas slavi ispunjenje najvažnijeg obećanja u povijesti čovječanstva - Isusovo uskrsnuće, i to u vremenima kada se olako daju obećanja i još lakše krše

5.4.2015.
13:25
VOYO logo

Svečano euharijastijsko slavlje u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa u zagrebačkoj katedrali služio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, koji je u propovijedi upozorio kako se u današnjem društvu "radi na rušenju istinskih autoriteta i promiče autoritet ničega", čemu suprotstavlja pravi autoritet, koji poštuje čovjekovu slobodu.

"Evanđelje nam, srećom, pomaže vidjeti osnovnu razliku između pravih autoriteta i onih lažnih, koji su pritajene metode kadri zaodjenuti u ruho demokracije", poručio je Bozanić, pozivajući vjernike da ne dopuste da im se zapriječi put do Spasitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako se danas slavi ispunjenje najvažnijeg obećanja u povijesti čovječanstva - Isusovo uskrsnuće, i to u vremenima kada se olako daju obećanja i još lakše krše.

"U povijesti čovječanstva nema veće pobjede od one koju je izvojevao Isus Krist - pobjede dobra nad zlom", naglasio je kardinal Bozanić, čestitajući vjernicima blagdan uskrsnuća te poručio kako je njime Isus postao novi istinski autoritet koji liječi, oprašta i tješi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić je upozorio kako je u hrvatskom društvu na djelu programiramo razaranje društvenog tkiva iz dana u dan. "Rastave li se supružnici, ruši se autoritet obitelji, podcijeni li se učitelje i odgojitelje, ruši se autoritet škole, postavi li se slabiće, nesposobne i neodgovorne za državnike, narušava se autoritet društvenog dobra i mira, slabi li se gospodarstvenike, ruši se autoritet gospodarske neovisnosti, izjednačava li se agresora i žrtvu, branitelja i napadača, ruši se autoritet slobode i

onih koji su je izborili", upozorio je kardinal te zaključio kako se vrlo polagano, ali sustavno, iz dana u dan oslabljuju službe koje su na korist zajednice i općeg dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podvuče li se crta, imamo kao posljedice na jednoj strani čovjeka samog, nezaštićenog, obespravljenog i napuštenog, a s druge strane pojavljuje se nešto skriveno, zakukuljeno, nedefinirano, s velikim apetitom da u pozadini vuče konce i upravlja. Širi se kultura odbacivanja i isključivanja, koju je na toliko mjesta prokazao papa Franjo. Sav taj proces nikako ne može biti Božje djelo, jer Bog s čovjekom nema skrivenih namjera, on je u svojoj namisli uvijek posve transparentan", upozorio je Bozanić.

Vjernike je pozvao da, unatoč poteškoćama, ne zataje kršćanske vrednote koje mogu pomoći čovjeku i oplemeniti našu domovinu te poručio kako nas "svetkovina Uskrsa hrabri u svakodnevnom životu i otvara puteve življenja vjere".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić je podsjetio kako je u povijesti hrvatskog naroda bilo uzora, nade i pouzdanih autoriteta u čiji se zagovor možemo pouzdati i koji nam svojim životnim svjedočanstvima svetosti mogu biti pravi orijentiri u današnjim prilikama života.

"Danas, baš na Uskrs, svijetli nam primjer blaženog Alojzija Stepinca u čijem se životu sažima čitav uskrsni poučak. On, koji je sada zagledan u slavu uskrsloga Krista, u punini doživljava blizinu Onoga u koga se cijeloga života uzdao. Blaženog Alojzija jedna je diktatura, nizom perfidnih radnji, željela ukloniti, misleći da će se nakon njegova odlaska iz zemlje, ili sa zemlje, razbježati i vjerničko stado. No unatoč silnim ponižavanjima, zadržao je u potpunosti svoj integritet ponizna sluge", rekao je, među ostalim, Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj katedrali nisu zamijećeni državni čelnici, a nazočan je bio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo