OSNIVA NOVU STRANKU / Josipović za RTL: 'Dobrodošli su svi koji žele provoditi reforme, pa i Milanović'

Ivo Josipović u intervjuu za RTL Danas otkrio je kako se vraća u političku arenu i to osnivanjem stranke već u svibnju. Također je naglasio kako ne isključuje mogućnost koaliranja sa Zoranom Milanoviće

7.4.2015.
18:35
VOYO logo

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u intervjuu za RTL Televiziju otkrio je kako osniva političku stranku te s njom kreće u utrku na idućim parlamentarnim izborima. Također je dodao kako nije nemoguća koalicija ni s njegovom bivšom strankom. 

Jeste li se odlučili vratiti u političku arenu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao sam da ću ostati u političkoj areni i tražio sam najbolji modalitet. Odlučio sam se sredinom svibnja osnovati političku stranku. Razgovarao sam s mnogim ljudima, posebno mladim ljudima. To je jedan dio projekta, a drugi je okupljanje jedne šire koalicije, posebno centrističkih i lijevih stranaka koje možda same ne bi mogle doći do izražaja.

Zašto to radite?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To radim kako bi politička opcija koju zagovaram ostvarila uspijeh i konačno da se provedu one reforme bez kojih Hrvatska ne bi mogla naprijed.

Budući da ste izgubili izbore i okrenuli leđa stranci koja vas je nominirala i podržala, vjerujete li da još uvijek imate političkog kapitala?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidjet ćemo kada dođe vrijeme za to, a to su izbori. Prvo, na izborima sam dobio više od milijun glasova. Bilo je jasno i prije kampanje, tijekom, pa i nakon, da uz jedan zajednički nazivnik kojeg imam sa SDP-om, a to je socijaledmokratska uvjerenja, imamo ozbiljne razlike u tome kako društvo treba izgledati, koje reforme treba provesti, itd. Zato sada idem s novom političkom opcijom koja će nastojati provesti reforme koje zagovaram.

No, ni Vi niste podržali određene reforme koje je zagovarala Vlada poput outsourcinga ili monetizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada govorimo o monetizaciji, rekao sam da je pitanje računice. Kada je riječ o outsourcingu, bio sam protiv onog dijela koji se odnosi na vrlo specijalističke službe poput medicinskih. Tražio sam da se osiguraju prava zaposlenika na način da outsourcing zaposlenicima ne umanjuje prava. Dakle, outsourcing nije sam po sebi nešto što je krivo i loše, ali način, okolnosti i službe na kojima se trebao odnositi - nisu bile dobre.

Ciljate li na dio članova, pa čak i viših dužnosnika SDP-a u svojoj novoj stranci?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tržište političkih ideja je otvoreno. Svatko će sam izabrati ono područje koje mu je prihvatljivo.

Hoćete li u svom novom projektu vidjeti ljude poput Drage Prgometa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već sam rekao, svi oni koji su za demokraciju, imaju senzibiliteta za ljudska prava i socijalno su osjetljivi i spremni na velike reforme, dobro su došli.

A Mirando Mrsić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirando Mrsić je u Vladi i uvjeren sam da će ostati tamo gdje se sada nalazi.

Tko će biti vaši birači? Na koga ciljate?

Sasvim sigurno iz ove socijaldemokratske orijentacije, koja je u nekim aspektima sigurno ljevija od SDP-a, u situaciji u kojima predlažem ozbiljne reforme koje su kompatibilne s političkim centrom, računam na sve one građane koji vide nužnost provođenja reformi i koji ne žele stati samo na borbi protiv korupcije i kriminala, kada je riječ o pravednosti, nego i na opće socijalnoj pravednosti. Iako će te možda sada reći 'pa, dobro, bio si predsjednik', ali vi znate da su mogućnosti predsjednika ustavno jako male da sugerira ili nametne vođenje politike na različitim područjima koja nisu vanjska politika ili obrana i nacionalna sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li se sutra ili prekosutra zamisliti u koeliciji sa Zoranom Milanovićem?

Svatko tko je na poziciji centra ili lijevog centra i želi provoditi reforme, dobrodošao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A s Tomislavom Karamarkom?

Bojim se da tu postoje prevelike razlike. Kada bi bila riječ o nekoj širokoj nacionalnoj koaliciji, vjerojatno ni to nije potpuno isključeno. Ali zaista to nije prirodni partner političke opcije koju ja zastupam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imate li već ime stranke?

Ima nekoliko zanimljivih varijanti, no ostavimo nešto za osnivačku skupštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo