ZADIVLJUJUĆE OTKRIĆE / Imamo dokaze: astronomi pronašli molekule potrebne za nastanak života!

Image
Foto: thinkstockphotos.com

Bogatstvo organskog materijala otkriva da sunčev sustav Zemlje nije jedini koji sadrži te složene molekule i daje nam za vjerovati da sastojci potrebni za razvoj života možda postoje diljem svemira

9.4.2015.
10:45
thinkstockphotos.com
VOYO logo

Složene organske molekule koje pomažu u formiranju "građevnog materijala" potrebnog za nastanak života otkrivene su u sustavu mlade zvijezde, a to otkriće sugerira da uvjeti koji su pogodovali nastanku Zemlje i Sunca nisu jedinstveni, doznaje se iz studije objavljene u časopisu Nature.

"Sada imamo dokaze da ta ista kemija postoji i drugdje u svemiru, u područjima koja bi mogla formirati sunčeve sustave ne različite od našeg", kazala je KarinOeberg, glavna autorica studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristeći precizan teleskop ALMA (Atacama Large Millimeter Array) u Čileu, koji može otkriti milimetar duge valne dužine koje otpuštaju molekule u svemiru, znanstvenici su istražili rotirajući disk plina koji okružuje zvijezdu MWC 480. S obzirom na njihov oblik i veličinu, molekule emitiraju različite valne dužine, zbog čega je moguće razlikovati jedan kemijski spoj od drugog. Znanstvenici su otkrili metil cijanid, organski spoj sastavljen od vodika, ugljika i dušika - tri ključna elementa potrebna za izgradnju DNK.

Znanstvenici su zadivljeni jer ne samo što organski materijal pronađen oko mlade zvijezde preživljava, on "cvate" u količinama nešto većim od onih za koje se vjeruje da su postojale u našem ranom sunčevom sustavu. To bogatstvo organskog materijala otkriva da sunčev sustav Zemlje nije jedini koji sadrži te složene molekule i daje nam za vjerovati da sastojci potrebni za razvoj života možda postoje diljem svemira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo bogata organska kemija u mladom sunčevom sustavu je daleko od toga da bude jedinstvena. Čini se vjerojatnim da se prebiotička kemija koja se dogodila u sunčevom sustavu, uključujući Zemlju, događa i drugdje u svemiru", kazala je Oeberg.

Znanstvenici pretpostavljaju da bi te organske molekule, kako se sunčev sustav MWC 480 nastavlja razvijati, mogli uloviti kometi i asteroidi i premjestiti ih u druga područja svemira koja podržavaju nastanak života. Mnogi astronomi vjeruju da su upravo kometi i asteroidi donijeli za život neophodne komponente u naš vlastiti sunčev sustav, udarajući temelje razvoju života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smještena u sazvijeđu Bika i udaljena 455 svjetlosnih godina od Zemlje, zvijezda MWC 480 ima masu dvostruko veću od Sunca i 10 puta je sjajnija. Tu milijun godina staru zvijezdu okružuje disk plina, no znanstvenici nisu uočili neki očiti znak formiranja planeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo