stigla novčana pomoć / Otkrivamo koliko dobiva potopljena Slavonija, a koliko smrznuti Gorski kotar

Za štete od ledene kiše u Gorskom kotaru te poplava neviđenih razmjera u Slavoniji Fond za solidarnost Europske unije uplatio je Hrvatskoj 17 i pol milijuna eura odnosno 133 milijuna kuna

10.4.2015.
19:14
VOYO logo

Za katastrofalne poplave te ledenu kišu u Gorskom kotaru Hrvatska je dobila i 17 i pol milijuna eura koji su na račun ministarstva gospodarstva sjeli iz Bruxellesa.

"Nije bilo lako ispuniti te uvjete. To su tisuće i tisuće stranica dokaza na što se sve utrošilo ali vrijedi se potruditi", izjavio je ministar gospodarstva IvanVrdoljak.

Država dosad nije napravila puno. Grad Delnice prijavio je štetu od 625 milijuna kuna, a od države i županije su za sada dobili tek 402 tisuće!

"Na sastancima na kojem smo o tome raspravljali i donosili podloge da ne očekujemo naknadu već samo pomoć", kazao je IvicaKnežević, gradonačelnik Delnica.

Osam milijuna i 600 tisuća eura otišlo je na štetu od leda i poplava u veljači pri čemu su najveći iznos dobile Hrvatske šume, HEP, Vode te Zagrebačka županija.

"To je cirka negdje 60 mlijuna kuna koji će se u Gorski kotar uložiti", dodaje dožupan Primorsko - goranski MarkoBorasMandić.

Ono što ide nama je 3 milijuna i 800, županijskoj upravi za ceste ide 600 tisuća i 3 milijuna i 200 će se opet raspodijeliti putem gradova i općina 'ajmo reći više manje u komunalni sustav.

Image
Image



Za poplave u svibnju Hrvatska je dobila blizu 9 milijuna eura. Najveći iznos dobilo je ministarstvo graditeljstva, a potom Hrvatske vode, Hrvatske ceste te Vukovarsko - srijemska županija. No taj novac neće otići za obnovu kuća već samo za infrastrukturu.

Obnova kuća u Županjskoj Posavini tako ostaje na državi. Adela iz Rajeva sela na obnovu svoje još čeka.

"Tu sam ja intervenirala jer ovaj zbog toga što nisu uopće izvođači došli da rade", izjavila je AdelaKraljević iz Rajevog Sela.

Hasim iz Gunje nije imao takvih problema.

"Ide žbukanje iduće sedmice. Sutra najvjerojatnije ide prekrivanje jer je pripremljeno. Suši se brzo zato što je vrijeme sada dobro", poručio je HasimVoloder iz Gunje.

Ako tako i ostane radovi bi mogli biti gotovi ujesen.

"Mi ćemo sigurno 7. i 8. mjesec useliti u kuće sve ljude kojima mi obnavljamo i radimo s tim što si ostavljamo rezervu 9. mjesec fasade dovršenje i ostalo", kazao je ministrica graditeljstva AnkaMrakTaritaš.

Od 2121 kuće u Cvelferiji obnovljeno ih je oko 1500. 650 obitelji tako gotovo godinu dana od poplava još ne može natrag u svoj dom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo