OTIŠLA POSLJEDNJA PRIPADNICA / Izumrlo jedno od najstarijih plemena

Image

Pleme na otočju Andaman u Indijskom oceanu je izumrlo smrću njegove posljednje članice. Pleme je staro oko 65 tisuća godina.

5.2.2010.
9:55
VOYO logo

PORT BLAIR - Umrla je posljednja pripadnica plemena s Andamanskog otočja u Indijskom oceanu, koje pripada jednoj od najstarijih kultura na svijetu, objavila je organizacija Survival International.

Organizacija za zaštitu urođenika, sa sjedištem u Londonu, objavila je smrt Boe Sr, u dobi od otprilike 85 godina. Ona je bila posljednja govornica jezika "bo", jednog od deset jezika Velikih Andamana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da su govornici "boa" živjeli na otocima Andaman 65.000 godina. Na početku je bilo 10 različitih plemena, među kojima Bo, s 5000 osoba prije britanske kolonizacije 1858. Većina je ubijena ili podlegla bolestima koje su donijeli kolonizatori.

Boa Sr bila je najstarija stanovnica Velikih Andamana koji trenutno broje tek 52 osobe. "Sa smrću Boe Sr i nestankom jezika 'bo', jedinstveni dio našeg društva tek je uspomena", izjavio je Stephen Cory, direktor Survival International.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanovnici otoka Andaman u preživljavanju ovise većinom o pomoći indijskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo