vraćen na dužnost / Milan Bandić ponovno na čelu Zagreba

Milan Bandić, koji se u istrazi u aferi Agram ponovno brani sa slobode, može obavljati svoju dužnost

13.4.2015.
11:05
VOYO logo

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da se gradonačelnik Milan Bandić može vratiti na svoju dužnost.

Naime, Bandić se na Županijskom sudu zadržao pet minuta. Kako se doznaje, preuzeo je rješenje o tome da može obavljati svoju dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački gradonačelnik očekuje se u Poglavarstvu.

"Izvanraspravno vijeće djelomično je prihvatilo žalbu Milana Bandića na rješenje suca istrage kojim je odbio prijedlog obrane da mu se ukinu izrečene mjere opreza. Tako i dalje egzistira mjera zabrane uspostavljanja ili održavanja veze sa svjedocima koji još nisu ispitani u istrazi dok je istovremeno ukinuta zabrana obavljanja profesionalne djelatnosti gradonačelnika Grada Zagreba. Pritom ostaje na snazi jamstvo u iznosu od 15.000.000,00 kuna kao garancija da isti neće ometati istragu koja se vodi protiv njega. Ovo rješenje uslijedilo je nakon odluke Ustavnog suda kojom je Bandić pušten na slobodu te je cjelokupni postupak vraćen u stadij u kojem je Vijeće moralo ponovo razmatrati izrečene mjere opreza", piše na službenim stranicama Županijskog suda u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Bandić je u petak, prvog dana nakon puštanja iz Remetinca, na ročište kod suca Posavca u pratnji svojih branitelja došao nešto iza 14 sati, a novinarima nije želio davati izjave. Ni njegovi odvjetnici također nisu htjeli ništa komentirati, a kada su nešto prije 15,30 sati izlazili iz sudske zgrade novinarima su poručili da za informacije pitaju tužiteljstvo. Ostatak vikenda je obilazio prijatelje i govorio medijima kako je 'bez Zagreba kao riba bez vode'.

Uskok je tražio da Bandić i dalje ostane 'iza rešetaka'. Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je Vida Demarin, kao predsjednica Upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti, istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo sumnja da je Bandić tijekom prosinca 2014. i siječnja 2015. kao utemeljitelj i predsjednik Zaklade sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su pronađene tijekom pretraga, među ostalim i u Bandićevoj vikendici, iako su umjetnine zapravo bile poklonjene njemu, a ne Zakladi.

U aferi Agram Bandić je isprva osumnjičen da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi U ime obitelji prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma Birajmo zastupnike imenom i prezimenom priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. No, zagrebački je sud tu optužnicu vratio tužiteljstvu na doradu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo