ostaje mu 15 milijuna kuna / Sud odbio žalbu USKOK-a, Bandić ostaje na slobodi!

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je odbilo žalbu USKOK-a na odluku da se Milanu Bandiću ne odredi istražni zatvor

16.4.2015.
15:02
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebački Županijski sud odbio je u četvrtak Uskokovu žalbu na prošlotjednu odluku suca istrage kojom je gradonačelnik Milan Bandić pušten da se brani sa slobode u istrazi afere Agram.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da je izvaraspravno vijeće odbilo žalbu Uskoka na posljednje rješenje suca istrage Zdenka Posavca i time potvrdilo njegovu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uskok je podnio dva prijedloga za određivanje istražnog zatvora i ta dva prijedloga su uslijedila dan nakon odluke Ustavnog suda. Neovisno o tome, sudac istrage je smatrao, a to je potvrdilo i izvanraspravno vijeće, da se sadržajno radi o jednom prijedlogu", izjavio je Devčić.

Presudna odluka Ustavnog suda

Dodao je da je, po ocjeni izvanraspravnog vijeća, Bandićev status određen odlukom Ustavnog suda koji je, prije podnošenja posljednje Uskokove žalbe, naredio Bandićevo puštanje iz istražnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tom odlukom je status Milana Bandića određen u tom trenutku u odnosu na mjere procesne prisile i sudac istrage nije mogao donijeti drugačiju odluku niti je mogao odlučivati o nečemu o čemu je već ranije u postupku odlučeno", pojasnio je Devčić.

Kazao je i da se Uskok još nije očitovao o zahtjevu Bandićeve obrane da im dostavi popis svjedoka s kojima gradonačelnik ne smije komunicirati u nastavku istrage, a među kojima su i neki članovi Gradske uprave i Holdinga, koji bi s Bandićem trebali kontaktirati po opisu svog radnog mjesta. Nakon što je sudac Posavec od Bandićeve obrane dobio takav zahtjev proslijedio ga je Uskoku koji se još nije oglasio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Bandić može u Uskoku provjeriti koji su svjedoci ispitani

No, Devčić podsjeća da i obrana ima pravo uvida u Uskokov spis te da vrlo lako mogu utvrditi koji su svjedoci do sada ispitani i u "odnosu na koje svjedoke automatski otpada mogućnost nedopuštenog utjecaja, odnosno ometanja istrage utjecajem na svjedoke".

"Što se tiče njihova prijedloga gdje zahtjevaju od suca istrage da odredi tempo provedbe istrage, moram napomenuti da obrana također ima pravo, odnosno mogućnost obratiti se višem državnom odvjetniku i zahtijevati, ukoliko smatraju da se radi o odugovlačenju postupka, da se poduzmu odgovarajuće mjere da se istraga provede u zakonskim rokovima", istaknuo je Devčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje je li Bandić i sam mogao vidjeti imena ispitanih svjedoka, Devčić je kazao da je to "uobičajena praksa". "U pravilu se tijekom postupka ne donose nekakva nova sudska rješenja kojima se utvrđuje da su opdređeni svjedoci ispitani i da u odnosu na njih prestaje opasnost od nedopuštenog utjecaja", pojasnio je Devčić.

Upravo zbog utjecaja na Uskokovu svjedokinju Vidu Demarin, Bandić je 10. ožujka vraćen u istražni zatvor, a oduzeta mu je i jamčevina od 15 milijuna kuna koju je još u studenome prošle godine uplatio za obranu sa slobode. No, tu je odluku, zajedno s još dvije koje je u Bandićevu slučaju Županijski sud donio tijekom ožujka, ukinuo Ustavni sud, naredivši da se Bandića odmah pusti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijski sud potom mu je omogućio i ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti, no Bandić se, po riječima svoje zamjenice Vesne Kusin, na poslu neće pojaviti dok se "ne poslože neke dileme" i dok sud ne da "stvarnu uputu" na koji način može djelovati.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo