sjednica sabora / Šuker: 'Zbog izostanka reformi će doći do niza drugih poskupljenja'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode

17.4.2015.
10:23
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vladino povećanje trošarina na gorivo i cigarete razlog je zbog kojega su u petak saborsku stanku zatražili Damir Kajin (ID) i Ivan Šuker (HDZ).

Dizanje trošarina udarit će građane po džepu, objasnio je Kajin i ponudio model kojim bi se, umjesto dizanjem trošarina, popunio državni proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borbom protiv kriminala može se doći do milijarde, odnosno milijarde i pol kuna", uvjeravao je.

HDZ-ov Ivan Šuker je povezao dizanje trošarina s nesposobnošću Vlade da smanji proračunski deficit.

"Ova odluka vlade je direktno priznanje - nismo proveli strukturne reforme! Nismo uspjeli konsolidirati rashodovnu stranu proračuna, a ceh ćete platiti vi građani RH!", rekao je Šuker.

Bivši HDZ-ov ministar financija kaže da će izostanak reformi građane koštati 500 milijuna kuna te da će doći do niza drugih poskupljenja.

Dodao je i da sljedeće godine neće biti drugog mirovinskog stupa ni 2,8 milijardi kuna na prihodovnoj strani proracuna. "To je direktno jedan ogroman kostur u ormaru koji će pogoditi sljedeću vladu", tvrdi Šuker.

Vlada je u četvrtak povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za po 20 lipa po litri, kao i trošarine na duhanske proizvode. Ministar financija Boris Lalovac kaže kako će povećanje trošarina na gorivo povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna. Tako se ukupni prihod proračuna od trošarina na energente u ovoj godini procjenjuje na 7,4 milijarde kuna.

U Saboru je za petak najavljena rasprava o Strateškom planu Hrvatske zaklade za znanost do 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo