pravo blagostanje / Viranima osigurani poticaji kakve ostatak Hrvatske može samo sanjati

Otok Vir, nekada poznat po stihijskoj bespravnoj gradnji, danas je sinonim za socijalni program. 3200 Virana uživaju u brojnim potporama o kakvima većina građana Hrvatske može samo sanjati.

18.4.2015.
18:47
VOYO logo

Obitelj Tomić s otoka Vira jedna je od rijetkih obitelji u Hrvatskoj koja živi bezbrižno. Barem što se financijskog aspekta tiče.

Tomići nisu rodom Virani, ali misle da su izabrali odlično mjesto za život. Za djevojčice rođene prije 10 mjeseci od općine su dobili izdašne potpore za novorođenčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za prvo dijete smo dobili 7.500, a za drugo 15.000, znači sveukupno 22 i pol tisuće. Znaju me zezati kad čuju koliko dobivamo za djecu, da nam je besplatan vrtić, svi govore kako će se i oni doseliti ovdje", prokomentirala je majka Ivana Tomić.

Za koju godinu Gabrijela i Patricija će imati prednost pred većinom vršnjaka u Hrvatskoj. Naime, svi mali Virani imaju potpuno besplatan vrtić, a onda i besplatnu školsku marendu, udžbenike, prijevoz do srednje škole.

Redovne studente očekuje i stipendija te dodatak za odlične ocjene, a jedna od takvih je i Antonija

"Studiram upravno pravo u Splitu. Imam mjesečnu stipendiju 1200 kuna i to je stvarno dobar poticaj, gotovo podmirim stanarinu koju plaćam jer sam podstanar i stvarno mi dobro dođe"; oduševljena je Antonija. 

Kada diplomira, staž će imati priliku odraditi u nekoj od općinskih tvrtki gdje je već zaposleno 250 ljudi. Svi su ovi projekti pokrenuti još prije 12 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krenuli smo prema nekoj natalitetnoj politici ili pomoći najmlađim kategorijama stanovništva, a onda smo nastavili prema svim kategorijama stanovništva - od nezaposlenih, socijalno ugroženih do umirovljenika", izjavio je načelnik općine Vir Kristijan Kapović. 

Općina koja dobro živi od turizma svake godine svojim stanovnicima podijeli nekoliko milijuna kuna potpore. Socijalno ugrožene, nezaposlene, umirovljenike i starije od 65 godina Općina obraduje za blagdane.

"Od Općine dobijemo uskrsnice i božićnice po 400 kuna i to nam dobro dođe kao jedna potpora da si za blagdane možemo nešto bolje priuštiti", rekla je umirovljenica Vojna.

Otok koji tako tetoši i potiče stanovnike na ostanak nije teško voljeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo